ePlaneta

Comtrade Distribution: IBM Spectrum Fusion hibridna platforma

Razvojem cloud i edge tehnologija zahtevi korisnika postali su sve veći i analitički kompleksniji. Ovo je dovelo do toga da aplikacije postanu robusnije, teške za održavanje, a samim tim i osetljivije na neplanirane otkaze.

ibm

Kao odgovor na tradicionalnu, monolitnu arhitekturu (sve funkcionalnosti aplikacije nalaze se u njoj samoj), nastala je mikroservisna arhitektura koja podrazumeva jedinstvenu aplikaciju koja se sastoji od skupa vezanih servisa koji imaju međusobnu interakciju, ali su nezavisno razvijani (mogu biti pisani u različitim programskim jezicima, mogu ih razvijati različiti timovi ljudi i sl.). Konačni cilj je povećanje dostupnosti, ali i decentralizovano održavanje.

IBM Spectrum Fusion je hibridna platforma u cloud-u za Red Hat OpenShift rešenja za kontejnerske i cloud aplikacije

Upravo je na bazi mikroservisa nastao fenomen kontejnerizacije. U tradicionalnom okruženju, aplikacije su se izvršavale na fizičkoj infrastrukturi. Sledeći korak bilo je uvođenje virtuelizacije koja se izvršava na jednom sloju iznad fizičkog i predstavlja koncept kojim se označavaju tehnike i metode za apstrakciju računarskih resursa. Pojavom mikroservisne arhitekture došlo je do ekspanzije kontejnera.

Kontejner kao rešenje

Kontejnerizacija radi s mikroservisima i distribuiranim aplikacijama gde je svaki kontejner nezavisan i koristi minimalne resurse hosta. Jednostavno rečeno, kontejnerizacija predstavlja apstrakciju aplikacija. Ovo se postiže tako što je osnova operativni sistem (OS) koji se deli na veći broj instanci (kontejnera). Uprkos tome što imaju jedinstveni OS, kontejneri su međusobno nezavisni, pa slobodno može da se kaže da se virtuelizacija kontejnera izvršava na aplikativnom nivou (na samom OS-u). Kontejnerizacija polako postaje vodeći trend u razvoju aplikacija i to istovremeno kao alternativa i pratilac dugo prisutne virtuelizacije. Kontejnerska arhitektura prikazana je na slici ispod.

Pročitajte i:  Microsoft i IBM objavili izvorni kod MS-DOS-a 4.00 pod „open source“ licencom
PCPress.rs Image
Izgled kontejnerske arhitekture

Jedan od alata u domenu kontejnerizacije koji je nedavno promovisan jeste IBM Spectrum Fusion i predstavlja hibridnu platformu podataka u cloud-u za Red Hat OpenShift, rešenje koje je lider za kontejnerske i cloud aplikacije. Podaci u OpenShift okruženju kreću se na relaciji kontejner–aplikacija. U nastavku su opisane najvažnije funkcionalnosti IBM Spectrum Fusion i IBM Spectrum Fusion HCI rešenja.

IBM Spectrum Fusion je All-in-One rešenje za OpenShift koje omogućava pravo mesto za kontejnerizovane aplikacije smanjujući potrebu za resursima koje zahtevaju moderne virtuelizacione tehnologije. To je inovativno rešenje koje uključuje sve neophodne elemente za kritične kontejnerizovane aplikacije u hibridnom cloud okruženju, smanjujući jaz između aplikacija i infrastrukture.

PCPress.rs Image
Izgled IBM Spectrum Fusion arhitekture

IBM Spectrum Fusion je integracija hardvera i softvera koji omogućavaju OpenShift rešenju da koristi resurse te integracije. Putem IBM Fusion Management portala – centralne tačke svih operacija, kao i alata za uprošćavanje instalacije i nadogradnje svih komponenti, znatno se pomaže DevOps i ITOps timovima da brže i kvalitetnije razvijaju aplikacije bazirane na cloud-u.

Koristeći OpenShift, IBM Spectrum Fusion pruža mogućnost korišćenja resursa za kontejnerizovane aplikacije, kao i virtuelne mašine.

Pročitajte i:  Microsoft i IBM objavili izvorni kod MS-DOS-a 4.00 pod „open source“ licencom

Kontejner obuhvata sve

IBM Spectrum Fusion koristi IBM Spectrum Scale SDS (softverski definisano storidž rešenje) kao osnovu storidž servisa pružajući sve savremene funkcionalnosti, kao što su: rezilijentnost podataka, upravljanje kapacitetom i performansama, prikupljanje i evaluacija podataka iz različitih izvora i njihova orkestracija, visoka dostupnost, bezbednost i enkripcija, kao i servise za migraciju ne samo za podatke, već i za aplikacije. Ovakvo rešenje omogućava hibridni pristup lokalnim ili udaljenim podacima koristeći različite karakteristike koje uključuju mogućnost arhiviranja na tape ili cloud, pristup kroz više protokola i optimizaciju u slučajevima upotrebe veštačke inteligencije.

Zajedno sa IBM Spectrum Protect Plus rešenjem, IBM Spectrum Fusion omogućava bekap aplikativnih podataka kao point in time restore i oporavak aplikacija na drugi OpenShift uz mogućnost skladištenja bekap podataka na eksternim medijima.

IBM Spectrum Fusion koristi IBM Spectrum Scale SDS (softverski definisano storidž rešenje) kao osnovu storidž servisa pružajući sve neophodne savremene funkcionalnosti.

IBM Spectrum Fusion HCI je enterprise rešenje u formi uređaja koje integriše predefinisani hardver i softver. Ovo rešenje se sastoji od minimalno šest servera koji se koriste kao računski i skladišni nodovi, dva top of rack (TOR) sviča protoka 100 Gb/s i dva upravljačka sviča koji omogućavaju proširenje hardverske infrastrukture. Maksimalan broj računskih nodova je dvadeset i moguće je koristiti GPU akceleratore specijalizovane za radna opterećenja gde je uključena primena veštačke inteligencije. Proširivanje prostora za skladištenje realizuje se u parovima za svaki nod do maksimalno deset diskova po nodu.

Pročitajte i:  Microsoft i IBM objavili izvorni kod MS-DOS-a 4.00 pod „open source“ licencom

Jednostavna primena

Još neke od karakteristika IBM Spectrum Fusion rešenja ogledaju se u jednostavnosti instalacije i nadogradnje, kao i jednostavnosti upotrebe korisničkog interfejsa. Takođe, obezbeđena je mogućnost korišćenja virtuelnih mašina putem OpenShift virtuelizacije i upravljanje klasterom iz jedinstvene konzole koja ima ugrađene bezbednosne polise.

Prisutnost kontejnerizacije je već primetna. Zaključci izvedeni iz ankete IDC-ja iz maja 2021. godine govore da 41 odsto ispitanika u svom okruženju koristi kontejnere (80 odsto njih ih već koristi u produkciji). Takođe, rezultati istraživanja iz marta 2021, koje je sproveo Forrester Consulting, pokazuju da 71 odsto kompanija smatra da je hibridni cloud pravo okruženje za razvijanje cloud aplikacija. Ove činjenice nam nedvosmisleno govore da su hibridni cloud i kontejnerizacija put kojim će se razvoj aplikacija kretati u budućnosti. Izbor alata je ključan korak na tom putu. U svetlu jednostavnosti, dobrih performansi i smanjenja troškova, IBM Spectrum Fusion je idealno rešenje.

Više o IBM Spectrum Fusion-u može se naći na sledećoj adresi!

Korisna adresa: comtradedistribution.com

Autori: Aleksandar Gagović i Miodrag Nikolić, Comtrade Distribution

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,