Top50 Glas publike

Vertiv o data centar trendovima za 2022: Dominiraće održivost i klimatske akcije

Vertiv, globalni dobavljač kritične digitalne infrastrukture i kontinuiranih rešenja, objavio je svoj godišnji popis ključnih trendova u data centrima za 2022. godinu, s glavnim fokusom na značajno ubrzanje aktivnosti po pitanju rešavanja održivosti i upravljanja klimatskom krizom.

PCPress.rs Image

Stručnjaci Vertiv-a smatraju kako dugotrajni razgovori o efikasnosti i upotrebi u data centrima podstiču sveobuhvatnije i snažnije fokusiranje na održivost. Ovakav način razmišljanja prepoznaje ozbiljnost klimatske krize, odnos između dostupnosti resursa i rastućih troškova te promene političkih struja širom sveta.

„Kako se približavamo 2022. godini, operateri i isporučioci data centara moraće aktivno da slede strategije koje mogu da naprave stvarnu razliku u rešavanju klimatske krize. Što se tiče naše strane, nastavljamo da se fokusiramo na energetsku efikasnost u celom našem portfoliju, kao i na alternativnu i obnovljivu energetsku tehnologiju i izvore energije s nultom emisijom ugljenika kako bismo prioritet dali water-free tehnologijama hlađenja i kako bismo se udružili s istraživačima i klijentima u zajedničkim naporima u pogledu održivosti”, izjavio je Rob Johnson, CEO kompanije Vertiv.

Radnje koje preduzimaju ključni faktori u data centrima imaće značajan uticaj na digitalnu ekonomiju u 2022. godini i nadalje. Hitnost ovih izazova odrazio se u trendovima za 2022. koje su identifikovali stručnjaci Vertiv-a. Ti trendovi uključuju:

Data centri rešavaju izazov održivosti i klimatske krize

Industrija data centara poslednjih godina preduzela je korake prema klimatski prihvatljivijim praksama, međutim operateri će se efikasnije boriti protiv klimatskih promena u 2022. Na operativnom frontu, stručnjaci Vertiv-a predviđaju da će neke organizacije prihvatiti strategije održive energije koje koriste digitalno rešenje, usklađujući korišćenje energije sa 100% obnovljivom energijom i tako radeći na održivoj energiji 24 sata dnevno.

PCPress.rs Image

Takvi hibridni sistemi za distribuciju energije mogu osigurati AC i DC napajanje, što dodaje opcije za poboljšanje efikasnosti i na kraju omogućuje rad data centrima s nultom emisijom ugljenika. Gorive ćelije, obnovljivi izvori te sistemi za dugotrajno čuvanje energije, uključujući baterijske sisteme čuvanja energije (BESS) i litijum-jonske baterije, imaće ključnu ulogu za osiguravanje održivih, otpornih i pouzdanih rezultata. Toplotni sistemi bez korišćenja vode sve se više traže, a sistemi za hlađenje s visokim potencijalom globalnog zagrevanja (GWP) postepeno će se smanjivati u korist sistema za hlađenje s niskim GWP-om.

Pročitajte i:  Data centar kontejneri nove generacije

Još važnije, ekstremni vremenski uslovi povezani s klimatskim promenama neposredno će uticati na odluke o tome gde i kako izgraditi nove data centre i telekomunikacione mreže. Ostali faktori koji imaju uticaj na donošenje odluka jesu pouzdanost i pristupačnost mreže, regionalne temperature, dostupnost vode, obnovljiva i lokalno proizvedena održiva energija i propisi za korišćenje komunalne energije i ograničenja količine energije koja se daje data centrima.

Dalje, ovi ekstremni vremenski uslovi pokrenuće izgradnju robusnijih infrastrukturnih sistema u celom ICT prostoru koje treba pažljivo uskladiti s ciljevima održivosti. U 2022. godini, data centri i telekomunikacioni operatori boriće se s tim problemima – i uvek prisutnim pitanjima latencije – koje su često, neizbežno, u suprotnosti jedna s drugom.

Veštačka inteligencija ima sve veći uticaj

Budući da današnje mreže postaju kompleksnije i više distribuirane, a zahtevi proširene i virtuelne stvarnosti metauniverzuma sve izraženiji, potreba za real-time računanjem i donošenjem odluka postaje kritičnija. Ova potreba za računanjem u stvarnom vremenu osetljiva je na latenciju podataka, dok pod sve češćim hibridnim infrastrukturnim modelom enterprise, javni i privatni cloud-i za čuvanje, kolokacije, edge i full-time ručno upravljanje gubi na svojoj praktičnosti, a možda postaje i nemoguće za realizaciju.Primena veštačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja biće kritični za optimizaciju performansi ovih mreža.

Ekstremni vremenski uslovi pokrenuće izgradnju robusnijih infrastrukturnih sistema koje treba pažljivo uskladiti s ciljevima

Trebaće truda i vremena za prikupljanje tačnih podataka, izgradnju pravih modela i osposobljavanje mrežne platforme za donošenje ispravnih odluka. Međutim, programski alati postali su dovoljno pojednostavljeni tako da data stručnjaci mogu da usmere računarske resurse na problem bez potrebe da budu eksperti za programiranje ili poznavanje hardvera. Dostupnost AI hardvera renomiranih dobavljača, iste opcije u cloud-u za čuvanje, pojednostavljeni lanac alata i obrazovni fokus na data nauke doveli su AI u igru čak i za manje kompanije. Sve to će dovesti do ubrzanog usvajanja veštačke inteligencije u 2022. godini.

Pročitajte i:  Vertiv sektor Integriranih modularnih rešenja obeležio pet godina kontinuiranog rasta

PCPress.rs Image

Kao i kod svakog tehnološkog napretka, pojavljuju se takozvani ripple effects. Povećanje kapaciteta AI neizbežno će povećati računarsku i toplotnu gustinu, dok će s proširenjem ubrzati usvajanje tekućeg hlađenja. Među ostalim izazovima izdvaja se: snižavanje barijere za ulazak stavlja prioritet na odabir pravih dobavljača, platformi i sistema kojima se veruje.

Oblikovanje postpandemijskog data centra

Vrednost novih data centara u izgradnji na globalnom nivou je oko 2,9 GW – u odnosu na 1,6 GW iz 2020. godine (Izvor: Cushman & Wakefield). Ti data centri biće prvenstveno izgrađeni kako bi zadovoljili zahteve postkovid sveta. Veća količina aktivnosti fokusiraće se na edge, gde VMware predviđa drastičan pomak u distribuciji radnog opterećenja – s trenutnih 5 odsto na 30 odsto u sledećih pet godina.

PCPress.rs Image

Dostupnost sistema ostaće glavni prioritet, čak i na edge-u, ali manja latencija će postati rastuća potreba za podrškom energetski efikasnih i održivih zgrada, pametnih gradova, distribuiranih energetskih resursa i 5G mreže. U 2022. godini povećaće se edge ulaganja za podršku u ovom novom okruženju (remote način rada, povećano oslanjanje na e-trgovinu i telehealth, video-striming) uz nastavak uvođenja 5G mreže.

Pročitajte i:  Vesimpex: Osvrt na praznike

Usmeravanje ka integraciji

Različiti dostavljači opreme za data centre već godinama prihvataju integrisane sisteme koji omogućavaju modularno dodavanje kapaciteta, s rack i row integracijom, kao jednom od najpopularnijih ponuda data centara današnjice. U 2022. godini videćemo sledeći korak u integraciji jer data centri sarađuju s dostavljačima usluga kako bi bolje integrisali veće sisteme – na primer, sve komponente energetske infrastrukture – i pružili besprekornu kompatibilnost.

PCPress.rs Image

U Hrvatskoj, kompanija Vertiv ima prodajno-servisni centar za CEE regiju i svetski centar na polju dizajniranja i proizvodnje modularnih data centara. Vertiv je ove godine otvorio novi proizvodni pogon u Zagrebu koji se može pohvaliti najnovijim tehnologijama, proizvodnim procesima, alatima i laboratorijama za testiranje. Osmišljen je tako da može da pruži široki spektar prefabrikovanih modularnih rešenja, kablovskih centara koji pokreću Internet spajajući svet, pa sve do data centara prema specifičnim zahtevima kupaca. U poređenju s pređašnjim pogonom, novi proizvodni pogon pruža više unutrašnjeg prostora za 130 odsto, a proširuje i spoljni prostor za 60 odsto, s mogućnostima lakog dodatnog povećanja za buduće potrebe.

Za više informacija o trendovima industrije za 2022. i celokupnom portfoliju Vertiv rešenja za data centre i komunikacione mreže, posetite Vertiv.com ili kontaktirajte Vertiv prodajni tim putem croatia.hello@Vertiv.com za dodatne informacije o proizvodima i ovlašćenim Vertiv partnerima u Srbiji.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,