BIZIT plus

Corning mrežna rešenja

Corning je renomirani svetski proizvođač mrežnih rešenja, poznat po vrhunskoj pasivnoj infrastrukturnoj opremi za telekomunikacione mreže, a njihova rešenja nalaze primenu u LAN mrežama, data centrima i FTTx instalacijama. Kako sve to izgleda na našem tržištu?

pcbiz 02 Corning mrezna resenja_Page_2_Image_0029Kada pomenemo telekomunikacionu opremu, mreže ili infrastrukturu, obično nam je prva asocijacija aktivna oprema – mrežni ruteri i svičevi, serveri i storage, kućni CP uređaji. Naravno, jasno nam je da tu negde moraju da postoje i kablovi, konektori, razvodne kutije i paneli, ali tome retko posvećujemo pažnju. To je možda i opravdano ako nam je na pameti povezivanje dva desktop računara s ruterom i modemom, ali kada je reč o velikim projektima, pasivna mrežna infrastruktura je od izuzetnog značaja. Uzmimo za primer savremeni data centar koji u sebi ima kilometre i kilometre kablova ili FTTH mrežu provajdera koja vodi do više hiljada stanova u gusto naseljenoj gradskoj sredini i biće nam jasno koliko je važan kvalitet kablova, veza i spojeva u njima.

Corning je jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača pasivne mrežne opreme, koji već više od 150 godina menja pravila igre, diktirajući nove standarde na polju kvaliteta i inovacija i koristeći naučna dostignuća za potrebe tržišta. Pasivna mrežna rešenja ovog proizvođača zasnovana na bakru i optici, na našem tržištu su dostupna kroz ponudu kompanije Bit Projekt, uz čak 25 godina garancije.

LAN rešenja

Corning nudi proizvode za LAN mreže kod kojih su veliki propusni opseg, malo vreme odziva i visoka dostupnost servisa od vitalnog značaja. LAN rešenja ovog proizvođača obezbeđuju računarske mreže visokih performansi, a odlikuju ih visoke gustine kabliranja, modularnost, kao i fabričko prekonektovanje – umesto da se spajanje kablova i konektora obavlja na terenu, teži se ka tome da se sve što je moguće unapred poveže u fabrici, što za posledicu daje viši kvalitet, smanjuje potrebe za stručnom radnom snagom i povećava brzinu instalacije.

Pročitajte i:  Vertiv predstavio novi besplatni online alat za lakše planiranje i dizajniranje data centara

pcbiz 02 Corning mrezna resenja_Page_2_Image_0001Proizvodni portoflio se sastoji od različitih rešenja za optičke i bakarne instalacije. Optičke core proizvode čine optički kablovi, optički završeci, optički patch paneli (LANscape rešenja, CCH – Closet Connector Housings), kao i kućišta, moduli, adapteri, optički patch kablovi, ali i dodaci za uređivanje kablova i čišćenje. Pod bakarnim core proizvodima se podrazumevaju različite vrste kablova (FutureCom kablovi cat 6, cat 6A, cat 7, cat 7A), bakarni završeci (cat 6, cat 6A), patch paneli, moduli, utičnice, patch kablovi i razni drugi dodaci.

Posebno treba istaći sistem FutureComTM EA, koji je specijalno dizajniran da podržava 10 Gigabit Ethernet (10GBase‑T) na daljinama većim od sto metara i sa unapređenim performansama. Ovaj sistem obezbeđuje univerzalno kablovsko rešenje za Ethernet, VoIP, telefoniju i TV, i štedi i do 80 odsto vremena potrebnog za instalaciju zahvaljujući fabrički pre-terminisanim i testiranim spojevima.

Rešenja za data centre

Data centri su posebne prostorije namenjene smeštaju profesionalne računarske i komunikacione opreme u kojima su obezbeđeni vrhunski uslovi koji garantuju visoku bezbednost i svode verovatnoću otkaza na najniži nivo. Sve institucije koje žele da održe kontinuitet u poslovanju imaju potrebu za data centrima, pa oni danas više nego ikada dobijaju na značaju, a Corning rešenja u ovoj oblasti, pored vrhunskih performansi, donose i velike uštede prilikom implementacije i eksploatacije. Ova rešenja podržavaju standardnu topologiju zvezde, što data centru omogućava da bude fleksibilan, skalabilan, pouzdan i redundantan, i dozvoljava mu da radi s velikim protokom podataka (između 1 i 10 Gb/s danas, i još više u budućnosti). Corning Pretium EDGE (Evolved‑Density, Growth‑Enabled) rešenja su pre‑terminisani optički kablovski sistemi koji sadrže optičke trunk‑ove, spojeve, module, kućišta i džampere.

Pročitajte i:  Pridružite se nagrađivanom partnerskom programu kompanije Vertiv!

Ova inovativna rešenja ubrzavaju instalaciju za 85 odsto, povećavajući prihode i smanjujući troškove i rizik, a istovremeno omogućavaju premeštanja, dodavanja i izmene do 25 odsto brže u odnosu na tradicionalne kablovske sisteme. U ponudi se takođe nalaze i Plug & Play univerzalni pre‑terminisani optički i bakarni kablovski sistemi dizajnirani da izuzetno pojednostave proces postavljanja mrežne infrastrukture u data centrima.

Modularna struktura smanjuje vreme postavljanja i do 75 odsto, budući da se komponente mogu prilagoditi, dodati ili zameniti brzo i efikasno. Zahvaljujući velikoj gustini pakovanja kod ovih rešenja, štedi se na prostoru u podignutom podu, što smanjuje i troškove hlađenja data centra.

FTTx instalacije

Fiber‑To‑The‑x je zajednička oznaka za širokopojasne mreže zasnovane na optičkoj infrastrukturi, koje donose fantastične performanse, bez uskih grla kakva se susreću kod drugih tipova mreža. Corning je, preko svojih Plug&Play pre‑konektovanih proizvoda uveo više inovacija na ovom polju od bilo kog drugog proizvođača, a njihova fabrički terminisana rešenja zahtevaju manje stručne radne snage na terenu, imaju nižu cenu implementacije, kraće vreme servisa i lakše održavanje u slučaju otkaza.

Pročitajte i:  Da li je neizbežno gašenje 2G mreže?

Corning rešenja za spoljašnju instalaciju čine kabineti HDC 3000, kabineti OptiTect i podzemne spojnice, OptiSheath spojnice i multiport terminali i distribucioni sistemi FlexNAP. Corning Advantage MDU je rešenje za FTTx mreže namenjeno unutrašnjim instalacijama, koje je specijalno dizajnirano da odgovori svim izazovima današnje kompleksne MDU primene. Takođe, za unutrašnje instalacije se koriste i ClearCurve prekonektovana MDU rešenja – kablovi, distributivne kutije i utičnice. Pored sofisticiranih proizvoda, Corning obezbeđuje i širok dijapazon usluga koje klijentima garantuju puno iskorišćenje znanja i iskustva koje Corning ima na FTTx polju, pa klijenti dobijaju ne samo vrhunske proizvode, već kompletno FTTx rešenje od jednog dobavljača.

Koristeći Corning mrežna rešenja, kompanija BitProjekt je realizovala referentne projekte za renomirane klijente: Vip Mobile u Kragujevcu, TV toranj na Avali, Republički fond za zdravstveno osiguranje i Klinički centar Srbije u Beogradu, Projekat razvoja zdravstva Srbije IPA‑2008 i SHPAF za Ministarstvo zdravlja Srbije i Avala Resorts & Villas u Budvi.

www.bitprojekt.co.rs

Bojan Milosavljević

(Objavljeno u časopisu PC#209)

Facebook komentari: