Penzionisan Windows XP

Nepunih trinaest godina nakon predstavljanja, Windows XP otišao je u penziju. Penzionisao da je njegov tvorac, kompanija Microsoft, koja je danas zvanično prestala da pruža zvaničnu podršku  za ovaj operativni sistem.

Borko Kovačević, Microsoft
Borko Kovačević, Microsoft

Iako je trinaest godina u svetu softvera praktično večnost, radi se o verovatno najpopularnijem Microsoftovom proizvodu koji se i danas nalazi nalazi na velikom broju računara.

Prestanak podrške ne znači da će vaš računar na XP-u, ukoliko ga i dalje koristite, prestati da funkcioniše, ali znači da se sada, više nego ikada ranije, preporučuje prelazak na neku noviju verziju.

“Nakon 8. aprila, kompjuteri sa Windows-om XP ne treba da se smatraju zaštićenim, i važno je da korisnici pređu na podržani operativni sistem i softverski paket, kao što su Windows 8.1 i Office 365, kako bi mogli da dobiju regularne bezbednosne nadgradnje i zaštite se od napada”, naglasio je Borko Kovačević, marketing direktor kompanije Microsoft za Balkan.

Od Windowsa XP oprostio se i Microsoft Srbija, koji je danas, 8. aprila, u beogradskom restoranu Mentalitet organizovao njegov svečani odlazak u penziju.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Nvidia je najvrednija kompanija na svetu 

3 thoughts on “Penzionisan Windows XP

 • 04. 05. 2014. at 21:42
  Permalink

  Mac OSX je zakon! Windows je oduvek bio igračka…

 • 30. 04. 2014. at 21:04
  Permalink

  RE Zoran N: Windows XP i dalje radi normalno i mogu sve programe da preuzimam sa bilo kog sajta, meni kompjuter nije spor niti postoji rizik bezbednosti kao što su novinari napisali!To važi samo za licenciran XP! A zna se da većina u svetu koristi plagijat XP (93%)!Ako hoću Win 7 da instaliram treba vam minimum 2 GB RAM, CPU 2,4Ghz i najmanje 512mb VGA ako nemate zaboravite!
  Najbolja zamena za XP je Win 8 (treba vam 1GB i 1GHz) ili Zorin OS 8 (deo ubuntu liunxa,video sam na YT)! Win 8 nije toliko loš kao što vi mislite i meni se u početku nije svideo,
  ali sad mi je ok!Proveri na YT Win 8 i videćeš da je dobar na tabletu,win phone …

 • 08. 04. 2014. at 20:56
  Permalink

  Ma, nemoguće da je XP i dalje potrebno krpiti 🙂 Posle 3 servisna paketa, posle “zilion” raznih apdejtova i 13 godina “čeprkanja” po toj verziji Windowsa – kako je moguće da ima još rupa?

  Sve u svemu, XP nastavlja da radi odlično, kao i do sada. U našoj firmi ga nećemo menjati dokle god su nam kompjuteri živi 🙂 A i tada ćemo pokušati da pređemo na Win7, ne na izrazito ružni Win8.

Comments are closed.