Čovek pomoću skrivenog softvera povratio svoj ukradeni MacBook

PCPress.rs ImageKada mu je MacBook ukraden iz stana, Džošua Kaufman je odmah obavestio policiju. Nažalost, policija Ouklanda nije mogla da posveti dovoljno vremena i sredstava pronalaženju laptopa, tako da je momak odlučio da sam pokrene istragu, koristeći specijalan softver koji je ranije nabavio baš za takve situacije.

Njegov trud se isplatio pretpprošle nedelje kada je Džošua preuzeo svoj računar u stanici policije nakon što je osumnjičeni uhapšen, zahvaljujući dokazima koje je prikupio MacBook. Među dokazima su i fotografije lopova koje je snimila ugrađena kamera koja je bila pokrenuta tajnim softverom za iMac i MacBook računare, a namenjenom baš za takve situacije. Fotografije se mogu videti na http://thisguyhasmymacbook.tumblr.com, blogu koji je Džošua pokrenuo da bi pronašao lopova. Pošto nije bio zadovoljan radom policije, posle pokretanja bloga je dokaze prikazao i na Twitter-u. Posle više hiljada komentara i reagovanja nekoliko nacionalnih medija, policija Ouklanda je konačno uz njegove dokaze pronašla lopova koji je radio u jednom taksi preduzeću.

Specijalan softver koji je Džošua koristio zove se „Hidden“ i može se nabaviti preko interneta za petnaest dolara godišnje. Ovaj program može se „daljinski“ aktivirati i on će automatski prikupljati trenutne adrese, fotografije i video-zapise mesta na kojima se nalazi kao i slike novog „vlasnika“.

Pročitajte i:  Da li Apple razvija 20“ MacBook sa preklopnim ekranom?

Izvor: IT News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,