BIZIT plus

Crew Dragon: Istorijski let do Internacionalne svemirske stanice

Dvojica astronauta iz svemirske agencije NASA postaće prva posada koja će do Internacionalne svemirske stanice stići u privatnoj letelici. Još uvek nije poznato koliko će vremena kosmonauti provesti u svemiru, a lansiranje je zakazano za 27. maj.

PCPress.rs Image

Doug Hurley i Bob Behnken bi trebalo da se ukrcaju na Crew Dragon letelicu, i da put kosmosa krenu zahvaljujući Falcon 9 raketi. Očekuje se da letelica do stanice stigne za 19 sati, što će biti krajnji rezultat Demo-2 misije koja se planira već godinama. Astronauti bi na stanici mogli da ostanu između 30 i 119 dana, a trajanje misije neće biti utvrđeno sve dok se ne budu našli u orbiti. Da bi odredili datum povratka eksperti će morati da prate ponašanje Crew Dragon letelice tokom leta, a kapsula neće moći da ostane na stanici više od 119 dana, pa se taj period uzima kao krajnji rok za povratak.

PCPress.rs Image

Najveći izazov predstavljaju solarne ploče na kapsuli, budući da nisu napravljene da podnose uslove u kosmosu duže od 120 dana, te taj faktor najviše utiče na trajanje Demo-2 misije. Ukoliko sve protekne po planu Crew Dragon kapsula bi već od leta trebalo da počne sa redovnim prevozom kosmonauta do Internacionalne svemirske stanice i natrag.

Pročitajte i:  Na Internacionalnoj svemirskoj stanici otkrivena bakterija-mutant

Izvor: space.com

Facebook komentari: