BIZIT plus

Curenje podataka u kompaniji T-Mobile pogodilo više od 37 miliona korisnika

T-Mobile je priznao da su hakeri uspeli da ukradu informacije o oko 37 miliona postpejd i pripejd korisnika u još jednom velikom hakerskom napadu. Kompanija je problem otkrila 5. januara, ali veruje da su podaci uzimani od kompanije od 25. novembra.

Curenje podataka u kompaniji T-Mobile pogodilo više od 37 miliona korisnika

T-Mobile već bio meta hakerskih napada

Iako je kompanija uspela da obuzda problem 24 sata nakon otkrivanja napada, hakeri su imali pristup njenim podacima dovoljno dugo da su ukrali imena ljudi, adrese za naplatu, e-mailove, brojeve telefona itd. Takođe su mogli da dobiju brojeve naloga korisnika i informacije o njihovim planovima, kao što je broj linija koje imaju. T-Mobile je, međutim, rekao da nije našao dokaze da su njegova mreža ili sistemi probijeni ili kompromitovani.

T-Mobile još uvek istražuje incident kako bi dobio detaljniji uvid u ono što se dogodilo, ali je već upozorio investitore da će verovatno imati značajne troškove zbog incidenta. U avgustu 2021. kompanija je potvrdila da je na desetine miliona klijenata uticala povreda podataka koja je otkrila njihove osetljive informacije, uključujući njihove brojeve socijalnog osiguranja i vozačke dozvole. Izvršni direktor T-Mobile-a Mike Sievert rekao je tada da je haker koristio “specijalizovane” alate i znanje o svojoj infrastrukturi kako bi dobio pristup svom okruženju za testiranje.

Skoro godinu dana kasnije, T-Mobile je pristao da plati 350 miliona dolara za rešavanje konsolidovane grupne tužbe i obavezao se da će potrošiti 150 miliona dolara za ažuriranje svojih tehnologija bezbednosti podataka. Kompanija je rekla da je do sada napravila značajan napredak u vezi sa tim ažuriranjima, ali to očigledno nije bilo dovoljno da spreči ovaj incident.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: