Curiosity pronašao dokaze o velikoj poplavi na Marsu

Mars je danas suv i „prašnjav“, ali je nekada bilo drugačije. U dalekoj prošlosti Crvena planeta je obilovala vodom, a Curiosity rover je ponudio nove dokaze o tome.

PCPress.rs Image

Naime, rover agencije NASA je pronašao dokaze o poplavi neverovatnih razmera, do koje je verovatno došlo usled udara asteroida, te klimatskih promena koje su nakon toga usledile. Mars je danas velika pustinja, iako vode ima u podzemnim slanim jezerima, ali je već neko vreme jasno da nije uvek bilo tako – roveri su pronašli isušena rečna korita, jezera, čak i dokaze o tome da je na ovoj planeti bilo okeana.

PCPress.rs Image

Curiosity rover u poslednjih osam godina istražuje Gale krater, te se polako penje uz centralni vrh Mount Sharp. Brzo je postalo jasno da je krater nekada bio jezero koje se isušilo u periodu od nekoliko desetina miliona godina. Rover je pronašao sedimentne strukture koje ukazuju na to da se u ovoj oblasti dogodila mega poplava pre oko četiri milijarde godina. Pretpostavlja se da je asteroid koji je udario u ovu planetu istopio velike količine leda, što je izazvao klimatske promene i Mars pretvorilo u topliji i vlažniji svet.

Pročitajte i:  NASA: Milijarde dolara za put na Saturnov mesec

Izvor: New Atlas

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,