BIZIT 2022

Starlink sateliti: Konstelacija koja će zauvek promeniti nebo

Oni koji u zabačenim delovima sveta koriste satelitske telefone, kako bi se povezali sa ostatkom civilizacije, znaju koliko problematično to može da bude. Pored kašnjenja u prenosu izgovorenog u telefonskim razgovorima, tu su i problemi sa internetom, pa su oni koji žive daleko od gradova često uskraćeni za osnovnu komunikaciju. Starlink sateliti kompanije SpaceX bi to mogli da promene, te u sve delove sveta dovedu tehnologiju koja se danas smatra osnovnim ljudskim pravom.

PCPress.rs Image

Neke hitne službe već koriste blagodeti Starlink interneta, a zahvaljujući nekoliko stotina satelita koji su našli svoje mesto u Zemljinoj orbiti. Ove mega-konstelacije, „leteći ruteri“, bi našu planetu uskoro mogli da umotaju u „pokrivač od širokopojasne mreže”. Za Elona Muska ova konstelacija je način da se čitava Zemlja poveže, ali i test za sistem koji bi jednog dana mogao da se koristi i na Marsu.

Ono što je dobro za internet i udaljene zajednice moglo bi značajno da ugrozi nauku, te da izazove povećanje količine kosmičkog otpada, koji bi u nekom trenutku mogao da ugrozi druge vitalne strukture. SpaceX trenutno prednjači u distribuciji satelita, te od maja 2019. lansira serije od po 60 jedinica. Neke druge kompanije nisu dobro prošle, pa je OneWeb bankrotirao nakon što je u orbitu poslao 74 od planiranih 650 satelita. Tu su i Amazon Project Kuiper i kanadski Telesat koji planiraju prva lansiranja, a priča se da bi priči mogli da se pridruže i Apple i Facebook, te da Kina planira sopstvenu konstelaciju od 12 hiljada satelita.

Pročitajte i:  Mozilla izaziva Microsoft, Google, Apple zbog antitržišne prakse

Deo Starlnk satelita je bio sasvim dovoljan da ukaže na potencijalne probleme, pa su se astronomi već požalili na to da bi posmatranje kosmosa uskoro moglo da postane nemoguće. Budući da SpaceX planira da konstelaciju proširi na čak 40 hiljada satelita, jasno je da će samo taj projekat izazvati gužvu u kosmosu. Time se povećava rizik od sudara, što je još jedan od problema koji će sa povećavanjem broja satelita postajati sve kompleksniji. Ostaje da se vidi kako će se sateliti ponašati u budućnosti, ali je već jasno da će desetine hiljada satelita u nižoj Zemljinoj orbiti sigurno uticati na planetu oko koje se kreću.

Izvor: CNet

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , ,