Curiosity rover: Još jedan pejzaž sa Marsa

Rover veličine prosečnog automobila, po imenu Curiosity, krenuo je put Marsa 26. novembra 2011. godine, te se na Crvenu planetu spustio u avgustu 2012. godine. Glavni zadatak mu je da istraži Gale krater, a najveće otkriće poslao je već 2013. godine, kada je utvrdio da su tekuća voda i hemijske komponente, koje na Zemlji ukazuju na postojanje života, jednom postojale i na Marsu. Pored toga na matičnu planetu već neko vreme šalje fotografije iz svog okruženja, i čovečanstvu približava daleki svet pokriven crvenom prašinom.

PCPress.rs Image

Poslednja fotografija snimljena je 1. novembra, na lokaciji Central Butte u Gale krateru, a u prvom planu su kamene formacije koje su privukle pažnju geologa, budući da podsećaju na strukture sa Zemlje. U pozadini se vidi i prizor koji na prvu podseća na maglu ili oblak, a zapravo se radi o Mount Sharp i zidovima koji se podižu oko kratera koji meri 154 metra u prečniku.

Čovečanstvo se polako privikava na prizore iz dalekih svetova koji, u paketu sa uzorcima i drugim podacima, nude informacije koje pružaju saznanja o drugim planetama, tako nude i potencijalno nove teorije o postanku i trajanju sveta koji najbolje poznajemo.

Pročitajte i:  NASA: 2023. godina je bila najtoplija godina ikad zabeležena

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,