BIZIT plus

Intervju: Četvrt veka kompanije Alef

Kada je reč o instalaciji sofisticirane opreme za najveće i najzahtevnije korisnike, nikada nije dosta iskustva, znanja, dodatnog obrazovanja i sertifikacije. A sve to mora pod kontrolom da drži iskusan menadžer, kakav je Milanka Memon, regionalni direktor kompanije ALEF Adriatic.

PCPress.rs Image

Kompanija ALEF je dobro poznata u Enterprise krugovima. Možete li nam, za one manje upućene, predstaviti delatnosti vaše kompanije?

O: Kompanija ALEF je međunarodni distributer računarske i komunikacione opreme. Osnovana je u Pragu pre 25 godina, a poslovnu politiku zasnovali su na fokusiranoj podršci partnerima pri izradi projekata, kao i razvoju prodaje rešenja svetskog lidera u proizvodnji komunikacione opreme, kompanije Cisco Systems. Kada dobijete podršku svetskog lidera i opravdate ukazano poverenje, onda se uspešna saradnja proširi na veliki broj zemalja Istočne Evrope.

Danas je ALEF kompanija koja uspešno sarađuje i s liderima u drugim tehnologijama, kao što su NetApp, Nutanix, F5, Kemp, Tycotic itd. nudeći rešenja, kao i profesionalne servise, partnerima da uspešno realizuju projekte za krajnje korisnike.

PCPress.rs Image
Milanka Memon, regionalni direktor kompanije ALEF Adriatic

Strateška saradnja s kompanijom NetApp primer je inovativnog zajedničkog pristupa razvoju partnerske mreže, gde je ALEF produžena ruka vendora u CEE regionu, s posvećenim lokalnim timovima u svim zemljama i rezultat je izvanredan.

Nutanix je mlada, a već globalna američka tehnološka kompanija, koju je Gartner prepoznao kao HCI (hiperkonvergentna infrastruktura) Magic quadrant lidera i ove, 2019. godine, između ostalog, što njihovim korisnicima pruža mogućnost slobode izbora, kako hipervizora ili cloud‑a, tako i hardverske platforme. Takvim pristupom korisniku se omogućava da zadrži postojeću infrastrukturu i virtuelizaciju, svoju investiciju, a partneru daje mogućnost da pokaže svoja znanja i iskustvo u optimizaciji postojećeg data centra kroz implementaciju Nutanix softvera. Upravo deo tog softvera razvija se u Srbiji! Posebno bih naglasila da je Nutanix jedini globalni tehnološki lider koji je investirao u Srbiju, zapošljava više stotina mladih IT stručnjaka različitih specijalnosti i ima ozbiljne planove za dalje investicije u zemlju. Nutanix je prepoznao distribuciju ALEF kao ekskluzivnog distributera za tržište jugoistočne Evrope, Grčke, Kipra i Malte.

Pročitajte i:  Roche za zdraviji život

Vrlo je uspešan i rad Autorizovanog trening centra, koji ima neverovatnu popunjenost kapaciteta u svim zemljama.

Kako vidite distributerski posao danas i da li se rad lokalnih distributera razlikuje od međunarodnih distributerskih kompanija u IT‑ju?

Strane IT kompanije uvek donose neke nove vrednosti i velika iskustva domaćem tržištu dok su lokalne firme prilagođene lokalnim uslovima poslovanja. Potreban je napor obe strane da se razumeju da bi došli do te dodatne vrednosti koju zajedno stvaraju i koja čini razliku. Činjenice govore da mlade firme mnogo brže reaguju na nove ideje i kapitalizuju svoje odluke, i mi tu vidimo naš prostor za razvoj.

PCPress.rs Image

IT distribucija uvek je pružala servis partnerima, u smislu podrške, servis u logistici, finansijama, tehničkoj podršci, marketingu, online prodaji itd. Danas, kada se proizvođači IT opreme uveliko povlače i smanjuju lokalno prisustvo, prepuštaju tržište svojim lokalnim partnerima i uloga distributera postaje izuzetno važna.

Sigurna sam da će ALEF svoju šansu tražiti pre svega u brzom i efikasnom pružanju servisa partnerskoj mreži koji im zaista nedostaju i da će biti pouzdan i provereno profesionalan partner.

Jedna od važnih aktivnosti kompanije jeste distribucija IT opreme za velike sisteme. Koliko se ova oprema razlikuje od one s kojom se sreću manji korisnici?

Generalno, postoji razlika u potrebi Enterprise korisnika u odnosu na SMB, ali se ona prvenstveno ogledala u složenosti IT sistema jednih u odnosu na druge. Manji korisnici moraju pratiti trendove razvoja novih tehnologija – unutar svog okruženja ili u cloud opciji, kroz svoje interne resurse ili velike Telco operatore sa svojim servisima.

Pročitajte i:  Roche za zdraviji život

PCPress.rs Image

Da li u implementaciji ovih rešenja vladaju stroža pravila? Šta sve mora da ima jedna firma koja implementira ovako zahtevna rešenja?

Pravila su svakako tu da bi se poštovala i svaku firmu treba posmatrati apsolutno objektivno i kroz jedinstven aspekt primene novih IT rešenja. Od  veličine kompanije, njenih poslovnih potreba i procesa zavisiće i primena rešenja koja ALEF nudi. Ta međuzavisnost ljudi, procesa i tehnologije u jednoj kompaniji diktira potrebe samog poslovnog rešenja i njegovu zahtevnost.

Koliki deo aktivnosti odlazi na monitoring i održavanje kompleksnih rešenja za data centre i velike telekom sisteme?

Monitoring i održavanje bilo kog informacionog sistema, bez obzira na njegovu veličinu i primenu, predstavljaju obavezne aktivnosti u životnom veku tog sistema. Jedini ispravan i moguć način za sagledavanje velikog broja informacija IT infrastrukture ogleda se u centralizaciji i interoperabilnosti razmene podataka svih elemenata u njoj. ALEF svojim korisnicima ove operacije isporučuje kao sastavni deo svih vendorskih sistema, olakšavajući proces održavanja kroz sopstveni depo originalnih rezervnih delova.

PCPress.rs Image

Bezbednost sistema i komunikacije spada u prioritete današnjice. Gde je sve potrebno u savremenim sistemima, proveravati bezbednost i sprečavati maliciozne akcije?

U kompletnom lancu zaštite informacionih sistema najslabija karika upravo je čovek koji, s Web i e‑mail vektorima napada, predstavlja većinu sigurnosnih pretnji danas. Savremeni sistemi zahtevaju konstantnu bezbednost na svim nivoima i, što je možda najbitnije, njihovu interoperabilnost i podršku za razmenu informacija kako bi se sama maliciozna aktivnost uspešno uočila pre, tokom i nakon potencijalnog napada. Skalabilnost i podrška za napredne mehanizme detekcije i razmene informacija ključni su kriterijumi koje moraju da zadovolje moderna cyber security rešenja, i upravo njih kao takva ALEF gradi u svom portfoliju.

Pročitajte i:  Roche za zdraviji život

Jedna od zapaženih aktivnosti kompanije jeste edukacija i rad Autorizovanog trening centra. Odakle tolika raznovrsnost programa koje podržava kompanija ALEF?

Ako ste strateški partner, onda u svim segmentima rada morate pratiti svog partnera. ALEF sve proizvođače IT opreme s kojima ima strateško partnerstvo prati u svim segmentima, pa su tako edukacija i Autorizovani trening centar izuzetno važan segment. Kod nas se edukacija s vremena na vreme zaboravi, ali nas sve iznova iznenadi i podseti da morate nuditi znanje ako želite razvoj. A ALEF želi da partnerima obezbedi i znanje i razvoj, što će posebno biti važno u vremenu povlačenja vendora i smanjenjem njihovih daljih ulaganja.

PCPress.rs Image

Pored autorizovanih treninga vendora, odnedavno smo uveli i veliki boj novih treninga koji se odnose na Agile, Security, Soft skils, kao i najnovije tehnike unapređenja komunikacije, tehnike pregovaranja i slično.

Kako vidite vašu kompaniju u narednom periodu i koje su to nepopunjene niše i trendovi kojima planirate da se posvetite?

Vidim je kao firmu punu vrednih, zadovoljnih i ostvarenih mladih ljudi koji rade u regionu Istočne Evrope puni znanja i iskustava koja mogu da podele. Zvuči kao bajka, ali već smo je jednom napravili. Razvijaćemo i SEE IT platformu kroz koju ćemo partnerska rešenja i servise nuditi u regionu. Sve je više partnerskih firmi s vrlo zanimljivim softverskim proizvodima, backup rešenjima, sve je manje baznih znanja o infrastrukturi koja ćemo nuditi kao servis u regionu i povećati njihovu vidljivost na regionalnom nivou gde imamo šta da ponudimo.

Korisna adresa: ALEF.com/rs

Facebook komentari: