Cyber kriminalci i akcije na Crni petak

Stigao je Crni petak, praznična akcija koja je popularna u mnogim delovima sveta. Pored prodajnih, stižu i nove hakerske “ponude” – budući da napadači traže načine da bolje prevare večito gladne kupce.

phishing

Pripremaju se malveri i phishing zamke, kao i lažni prodajni web-sajtovi čiji je cilj da namame one koji su spremni da otvore svoje novčanike. Bezbednosni eksperti iz kompanije Kaspersky upozoravaju na ove zamke, te ističu da prevaranti već ciljaju žrtve s lažnim kartama za FIFA World Cup 2022.

Tu su i druge prevare, a stručnjaci su opisali one najčešće. Na prvom mestu su phishing napadi čiji je cilj da prikupe privatne podatke, te lozinke za naloge za online plaćanje. Lažni Amazon, eBay, Alibaba i Mercado Libre su najpopularniji mamci, a između januara i oktobra 2021. godine se dogodilo više od 40 miliona napada. Žrtve dobijaju mejlove u kojima im se obećavaju dobri popusti, pa se preporučuje oprez.

PCPress.rs Image

Tu su i bankarski trojanci, a eksperti su otkrili da je tokom 2021. korišćeno 11 lanaca malvera koji su pogađali online kupce, od čega više od polovine pripada familiji Zeus bankarskih trojanaca. Pored njega, kupce su ugrožavali i Qbot (prisutan u 13.9% incidenata), Anubis (13.4%), Trickbot (11.6%) i Neurevt (4.8%). Broj napada s ovim trojancima je ipak opao tokom ove godine, pa je s 20 miliona napada iz prošle, pao na “samo” 10 miliona.

Pročitajte i:  Audible i Amazon MGM - TV serije zasnovane na podkastu

Korisnike su ugrožavali i maliciozni web-sajtovi, koji se dele u dve kategorije: phishing, koji kradu podatke o bankovnim računima, te lažni sajtovi koji kradu novac. Korisnicima se preporučuje da dobro otvore oči, posebno tokom prazničnih akcija i da dobro provere da li su na pravom mestu pre nego što unesu svoje podatke.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari: