BIZIT plus

Da li Apple pravi iste greške koje je napravila Nokia?

Apple je drugi tehnološki gigant na svetu, ali da li pravi poteze koji sve više čine da se kreće u sunovrat?

PCPress.rs Image

Nenaučene Nokia lekcije

Apple je druga multinacionalna kompanija po vrednosti na svetu, odmah iza Microsofta. Međutim, čini se da ponavlja iste greške koje je napravila finska kompanija za telekomunikacije i informacione tehnologije, Nokia.

Apple je ostvario značajan uspeh kada se okrenuo ka minimalističkom dizajnu i upotrebio vešte marketing poteze. Neosporno je da je Apple svojim radom uticao na revoluciju na tržištu mobilnih telefona. Veliki uspeh je ova kompanija postigla i svojim iPodovima i iPhonem koji su na neki način promenili svet.

Međutim, pad Apple se nazire zbog sve manje poželjne ponude i sve brojnih kontraverzi. Klijenti su od Apple-a navikli da sa novim modelima ponudi nova rešenja, a ne minimalne ili gotovo nikakve značajne promene u odnosu na prethodne modele. Sama pojava novih modela bez značajnog iskoraka u odnosu na prošle modele, kod kupaca izaziva veliko razočarenje. To je jedan od manira kojim se Apple služi. Drugi problem se odnosi na sve veći broj kritika i zarotkrivanja intriga u kojima je ova kompanija učestvovala. U kojoj meri otvaranje kontraverzi može da bude pogubno po kompaniju videlo se na primeru Facebook-a. Sa druge strane Apple se sve više suočava sa nedostatkom adekvatnog kadra koji ne samo da bi pratio već i dalje razvijao osnovne ideje i vizije ove kompanije.

Pročitajte i:  Sony je navodno pauzirao proizvodnju PSVR 2  

Sve navedene probleme već je imala Nokia. Vodeću poziciju je izgubila kada je prestala da nudi kupcima ono što su od nje očekivali. A kupci su pre samo nekoliko godina od Nokie očekivali mnogo. Ko danas želi da ima telefon Nokia? A ko ne zna za legendarnu vrednost stare Nokie ili Motorole? Nekada su ova dva brenda bili sinonim za kvalitet. Motorola polako vraća poverenje kod kupaca, dok Nokia i dalje ostaje samo deo istorije. Apple se sve više kreće stopama Nokie a postavlja se pitanje ko će izroniti kao sledeći lider u tehnološkom svetu.

Izvor: Wionews

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,