Apple i Kina u dogovoru?

Zašto je Apple bio jedina zapadna kompanija koja je dobro poslovala u Kini?

PCPress.rs Image

Sporazum koji je obećao 275 milijardi dolara ulaganja

U utorak se kroz izveštaj o poslovanju Apple kompanije otkrilo da je direktor Tim Kuk 2016. godine potpisao sporazum kojim je Pekingu obećao 275 milijardi dolara ulaganja u zemlju za period od pet godina u zamenu za ublažavanje pritiska na njihovo poslovanje.

Apple nije jedina tehnološka kompanija koja je zarad pristupa tržištu činila ustupke Kini. To su činili i Boeing i Microsoft. Najčešći ustupak koji se čini je otvaranje razvojnih centara u Narodnoj Republici Kini ili predaja intelektualne svojine.

Apple je 2016. godine pristao na navedene uslove kada su pretrpeli pad prodaje iPhone u Kini za 16%. Pad prodaje je bila direktna posledica političkih udara. Apple je preuzeo korake, jer zaoštravanje odnosa sa Kinom je u datom momentu moglo ozbiljno da ugrozi lanac snabdevanja. Tako je Apple u kineskog provajdera za deljenje vožnje Didi Global uložio jednu milijardu dolara.

Vesti o dogovoru između Apple i Kine trenutno se šire svetom. Ostaje pitanje kako će druge države sada reagovati na Apple? Koliko će Apple i kome morati da plati za pristup tržištu nakon ovih informacija? Pitanje je i kako će se dalje razvijati odnos sa Kinom?

Pročitajte i:  Amerika tuži Apple

Od momenta kada je Apple napravila dogovor sa Kinom pa do danas iPhone je održavao svoj prvobitni procenat prodaje bez većeg rasta. Postavlja se pitanje da li je Apple dobro kupio mir ili je bila reč o Pirovoj pobedi?

Izvor: Reuters

Facebook komentari: