Da li biste kupili televizor dijagonale 325 inča?

LG je najavio novu liniju Direct View LED (DVLED) home cinema displeja, u rasponima dijagonala od 108 inča (u HD rezoluciji), pa sve do ogromnih 325 inča (sa 8K panelom). Televizori ovako velikih dijagonala ranije su bili dostupni samo poslovnim kupcima, ali je kompanija sada odlučila da ih ponudi svima koji imaju dovoljno dubok džep.

dvled

Ceo zid – TV

Da bi ste kupili najveći model od 325 inča potrebno je da zavučete ruku baš duboko u džep, s obzirom da je njegova cena čitavih 1.7 miliona dolara. Ali to nije jedini problem – da biste ga smestili u svoj dom, morate da imate odgovarajuće veliku prostoriju (veliku kao bioskopska sala), kao i da dodatno ojačate zid za njegovo kačenje, pošto mu je masa veća od 900 kg.

Tehnologija na kojoj su zasnovani ovi televizori razlikuje se od standardnih TV panela. Umesto da koristi LCD layer za kreiranje piksela, sa zasebnim LED osvetljenjem, LG je u ovim displejima implementirao samo LED (a u nekim modelima i MicroLED). Ovakav pristup ima prednosti po pitanju kreiranja boljeg kontrasta, jer se kontrolišu individualni pikseli koji se mogu u potpunosti ugasiti, pa se dobija i „dublja“ crna boja. Ali izazov kod ovog pristupa je da se naprave što manje LE diode koje će biti dovoljno male da funkcionišu kao supbikseli.

Pročitajte i:  Novi napredni LG uređaji za moderan dom stigli su u Srbiju

Idemo ka sve većim dimenzijama

U svakom slučaju, teško da ćemo ove televizore videti u prosečnom domu. DVLED displeji se u ovom trenutku mogu smatrati high-end zamenom za projektore kako bi se dobila slika velike dijagonale. Naravno, cena je još jedan od faktora koji će uticati na malu potražnju. S druge strane, osvetljenje displeja je uporedivo sa najkvalitetnijim regularnim televizorima, pa oni mogu da se koriste i napolju.

Pomenućemo i da LG nudi ove displeje u varijantama sa 16:9 i 32:9 odnosom stranica. Ovaj drugi format je idealan ako želite da pratite dva video izvora istovremeno.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: