Kako da oslobodite prostor na Mac računaru

Skladišni prostor na Mac računarima je daleko podložniji konstantnim promenama i “akumulacijama” zbog načina na koji rade operativni sistem, kao i najvažnije aplikacije. Stoga je važno znati koje su sve opcije dostupne za čišćenje fajlova i oslobađanje skladišnog prostora. Optimizaciju je moguće izvršiti u samo nekoliko koraka, kako iz samog sistema, tako i putem dodatnih aplikacija.

PCPress.rs Image

Koliko prostora imate?

Da proverite kakvo je stanje vašeg skladišnog prostora, kliknite na Apple logo u gornjem levom uglu meni bara, pa odaberite “About This Mac”. Potom kliknite na “Storage” tab. Tu ćete videti informacije o tome koliko prostora je u upotrebi.

Resetovanje

Resetovanje Mac računara može da oslobodi dosta prostora, i često se preporučuje kao prva mera. Ovo možete da uradite prostim aktiviranjem “Restart” opcije iz menija, što će ponovo pokrenuti vašu mašinu. Na ovaj način će se osloboditi dosta privremenih (“temporary”) fajlova koji su se akumulisali. Mac dosta “slobodnije” koristi resurse u odnosu na, recimo, Windows, te je ovim putem moguće osloboditi dosta prostora na disku.

Pročitajte i:  Apple News Plus je spreman za rad van mreže 

PCPress.rs Image

Detaljnije čišćenje

Da detaljnije optimizujete skladišni prostor, u okviru pomenutog “About My Mac” / “Storage” taba možete odabrati “Manage”. Odavde birate jednu od četiri opcije koje optimizuju prostor, koje automatski brišu fajlove koji vam više nisu potrebni.

Prva opcija je “Store in iCloud”, u okviru koje možete odabrati “Desktop and Documents” i “Photos”. Ovim putem će se te vrste fajlova smeštati u iCloud, odnosno u online skladište umesto na vaš lokalni disk, što će uštedeti prostor.

Druga opcija je “Optimize Storage”. Kada je aktivirana, Mac sistem će automatski ukloniti Apple TV filmove i serije koje ste već pogledali. Takođe, aktiviranjem ove opcije će računar lokalno skladištiti samo skorašnje priloge iz email poruka, dok će starije smeštati online.

Opcija “Empty Trash Automatically” će obrisati Trash fajlove nakon 30 dana.

Najzad, tu je i opcija “Reduce Clutter”. Ovde možete da pregledate fajlove i obrišete one koji više nisu potrebni, ali budite oprezni u tom pogledu.

Pročitajte i:  Apple je izgleda odlučio da uđe na tržište preklopnih uređaja

Pražnjenje keš memorije

Prostor na disku je poprilično sklon variranju usled veoma intenzivne upotrebe softverskog keša. Mac sistemi su poznati po mnoštvu privremenih (“temporary”) fajlova, kako bi se obezbedio brz pristup često korišćenim fajlovima i sadržajima. Na taj način može veoma brzo da se “pojede” puno prostora na disku. Stoga je bitno da se nakon određenog vremena keš obriše.

Da ispraznite keš memoriju, kliknite na “Finder” u dock-u. Držite “Option” taster dok klikćete na “Go” u meniju, te potom odaberite “Library” iz menija. Potom kliknite na “Caches” i obrišite fajlove i foldere koji vam nisu potrebni. Kada potom obavite sve, ispraznite “Trash”. Sistem neće ukloniti aktivne keš fajlove, tako da u tom pogledu ne morate brinuti da ćete nešto ugroziti.

PCPress.rs Image

Dodatne aplikacije

Postoje razne dodatne aplikacije koje će ukloniti nepotrebe fajlove s vašeg Mac računara. CleanMyMac X je jedno od popularnih rešenja. Ne samo da će osloboditi skladišni prostor na računaru, već pomaže i u generalnim optmizacijama, uklanjanja neželjenih stvari i tako dalje. DaisyDisk je još jedna interesantna opcija koja je dostupna na Mac App Store-u. Ova aplikacija ima odličan vizuelni prikaz i donosi interaktivnu mapu prostora kako bi bolje dočarala “gužvu”, a jednostavnim drag and drop sistemom možete uklanjati prikazane fajlove. Najzad, Disk Cleaner je takođe dostupan na Mac App Store-u. Reč je o veoma jednostavnom rešenju koje omogućava da se puno optimizacija i neželjenih fajlova obriše vrlo brzo i efikasno – praktično jednim klikom.

Pročitajte i:  Apple će prodavati svoje Vision Pro slušalice van SAD-a

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,