Da li će poskupeti električna vozila?

Već sledeće godine se očekuje zapanjujuće poskupljenje električnih vozila.

PCPress.rs Image

Objektivno poskupljenje ili prosti grabež onih koji su u poziciji?

Metali koji su od ključnog značaja za pravljenje baterija za električne automobile će drastično poskupeti već početkom 2022. godine. Ovo poskupljenje će značajno povećati troškove proizvođačima i uticati na krajnju cenu električnog automobila.

Metali za baterije su u vanserijskom procvatu zbog sve većeg globalnog pritiska za zelenu budućnost koja podstiče potražnu za materijalima kao što su litijum, kobalt, nikl. Takav položaj na tržištu utiče na povećanje troškova za baterije što nužno povećava i cenu samog automobila.

„Nova varijanta COVID 19 je dodatno otežala stabilizovanje tržišta“, rekao je Kwasi Ampofo, šef odeljenja za metal i rudarstvo. „Očekujemo ograničenja u lancu snadbevanja na koje utiče kretanje materijala i tokom 2022. godine. Cena litijuma, kobalta i nikla će verovatno potencijalno rasti sve do 2023. godine.“

Primera radi, cena litijuma je samo ove godine više od trostruko veća. Kineski proizvođač Chengxin Lithium Group očekuje da će cene ostati još neko vreme na relativno visokom nivou.

Pročitajte i:  Volkswagen i Mobileye saradnja za autonomna vozila

Treba ipak postaviti jedno značajno pitanje: ako je tehnologija vađenja litijuma i prerade ove rude zagađivač, potencijalno veoma razoran po životnu sredinu, kako je onda upravo ispalo da je ova ruda spas i nosilac zelene Planete? Da li je priča o globalnom zagađenju paravan za nove tehnologije i veštačko izazivanje kupovine električnih vozila? Da li je pandemija kao jedan od ciljeva imala popularizovanje električnih vozila? Da li je jedno od rešenja svih ekoloških problema obnavljanje a ne seča Amazonske šume?

Ova pitanja ne spadaju u main stream pitanja i karakterišu se kao neosnovana pitanja, dok cena litijuma drastično raste.

Izvor: Economictimes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,