BIZIT plus

Da li je Apple Pay siguran?

Apple je ponudio svojim korisnicima da vrše beskontaktno plaćanje i sa zaključanim mobilnim telefonom. U kojoj meri je ovo siguran način plaćanja?

PCPress.rs Image

COVID19 velika prilika, ali i izazov

Tokom COVID-a beskontaktna plaćanja su stekla veliku popularnost. Značajno povećan broj korisnika je raznim kompanijama zadao nove zadatke. Tako je Apple ponudio beskontaktno plaćanje koje je moguće obaviti i kada je iPhone zaključan putem funkcije Apple Pay. Ova funkcija je pre svega namenjena putnicima kako bi brže prolazili barijere za plaćanje.

Istraživači su posmatrali u kojoj meri je ovo bezbedno. Njihov eksperiment je pokazao da je moguće potrošiti preko VISA sistema i beskontaktnog plaćanja, na zaključanom iPhone, 1000 funti a da korisnik to ne zna. Na ovo istraživanje je reagovao Apple i pokazao zabrinutost zbog sistema VISA. Sa druge strane, VISA je rekla da su njihova plaćanja sigurna, a da je reč o rizicima koji dolaze sa druge strane.

Istraživači su pokazali da je bezbednost režima „Express Transit“ VISA sistema koji se nalazi u iPhone novčaniku zapravo problematična. Eksperiment je pokazao da je bezbednost niska i da je moguće veoma jednostavno prevariti korisnika. Jedan od načina je upotreba malog komercionalnog radio uređaja koji se postavi blizu iPhone-a. Telefon dobija signal da se nalazi na nekoj barijeri za prodaju karata. To je moguće izazvati i putem aplikacija koje su dostupne na Androidu.

Pročitajte i:  Apple ima velike ambicije u vezi AI

Drugi problem naravno nastaje u momentu kada korisnik izgubi mobilni telefon. U tom slučaju nije potrebno otključavati korisnikov telefon da bi se koristila njegova kartica.

Srbija u zaostatku

U Srbiji nemamo raširenu mogućnost beskontaktnog plaćanja prevoza, pa se ova usluga u maloj meri koristi. Međutim, za nas je značajna infromacija da su istraživači sa ovim problemom izašli pre godinu dana. Do danas se nije napravilo rešenje. VISA smatra da se ova vrsta napada ne tiče njihove bezbednosti. Apple takođe negira da su njihovi korisnici ugroženi. Obe kompanije u slučaju krađe telefona preporučuju korisnicima da putem Apple Cloud-a blokiraju aplikaciju VISE i time spreče potencijalna plaćanja. Istraživači su testirali Samsung Pay, koji se pokazao kao značajno bezbedniji.

Izvor: BBC

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,