BIZIT plus

eBay, Visa i Mastercard povukle podršku Facebook kriptovaluti Libra

Prošle nedelje je objavljeno da je Facebook kriptovaluta Libra izgubila podršku jedne od kompanija koje su je u početku podržavale. Ovo je došlo u obliku PayPala koji je odlučio da se povuče iz projekta Libra. Međutim, čini se da bi Libra mogla da bude u ozbiljnim problemima, jer izgleda da i druge kompanije osnivači povlače svoju podršku.

PCPress.rs Image

Ovo dolazi u obliku Mastercarda, Vise, Stripe-a, Mercado Pago-a i eBay-a koji su se povukli iz projekta Libra. U izjavi za The Verge, portparol kompanije Visa rekao je: „Visa je odlučila da se trenutno ne pridruži Libra Association. Nastavićemo da procenjujemo i naša konačna odluka će biti određena nizom faktora, uključujući sposobnost udruženja da u potpunosti zadovolji sva potrebna regulatorna očekivanja.“

eBay je takođe izdao izjavu koja glasi: „Mi veoma poštujemo viziju Libra Association. Međutim, eBay je doneo odluku da ne nastavi dalje kao kompanija osnivač projekta. U ovom trenutku smo fokusirani na uvođenje novog iskustva sa upravljanjem plaćanja za naše kupce.“ Na neki način nije iznenađujuće što se sve više kompanija povlače iz projekta Libra.

Pročitajte i:  Influenseri dobijaju novac za promovisanje kineskih kopija dizajnerskih proizvoda

S obzirom na Facebook-ove različite skandale u vezi sa privatnošću i podacima, mnogi su bili iznenađeni saznavši da će kompanija lansirati sopstvenu kriptovalutu. Nedugo nakon najave u junu, Facebook je naišao na veliki otpor vlada i regulatornih organa, od kojih su mnogi izrazili zabrinutost da bi Libra mogla da se koristi za ilegalne aktivnosti (ovo je opšta briga koja se vezuje za sve kriptovalute i nije ograničena samo na Facebook). Francuska i Nemačka su tvrdile da bi Libra trebalo da bude zabranjena u EU, dok su regulatorni organi SAD, Velike Britanije i EU, kao i centralne banke tražili više informacija o stabilnosti Libre i njenim posledicama na privatnost.

Facebook je upozorio investitore da bi zbog ovog otpora i zabrinutosti zapravo moglo da se desi da Libra uopšte ne bude lansirana. Libra Association trebalo bi da održi svoj prvi sastanak odbora u ponedeljak, a među članovima osnivačima koji su za sada još uvek deo udruženja su Spotify, Uber i Lyft.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: