Da li je šverc procesora unosniji od droge?

Kineska carina uhapsila je na granici ženu koja je pokušala da u državu, u lažnom trudničkom stomaku, unese 202 Intel procesora i devet iPhone-a. Carinici su je otkrili, jer je njeno držanje bilo neobično za ženu koja bi trebala da bude u trećem trimestru trudnoće. Kada su je izdvojili i upitali za trudnoću, odgovorila im je da je u petom, šestom mesecu, iako je veličina njenog stomaka ukazivala da je pred samim porođajem.

PCPress.rs Image

Nakon pretresa, otkriveno je da je u pitanju lažni trudnički stomak u kome je bila skrivena velika količina hardvera. Carina nije objavila koji modeli iPhone-a su švercovani, mada se prema slikama može pretpostaviti da su u pitanju iPhone X ili XS, dok se kod procesora verovatno radi o nekom od LGA 1700 modela, verovatno Alder Lake ili Rocket Lake. To bi značilo da je ukupna vrednost švercovane robe negde oko 100.000 dolara.

Ovo nije prvi pokušaj švercovanja procesora u Kinu. U martu ove godine, uhapšen je muškarac koji je oko sebe obmotao 160 procesora i 16 iPhone-a, dok rekord drži par vozača kamiona koji su pokušali da prošvercuju 256 procesora iz Hong Konga. Kada su telefoni u pitanju, rekord je pokušaj unosa 146 iPhone-a, takođe iz Hong Konga. Naravno, u pitanju su samo brojke koje se odnose na otkrivene slučajeve. Niko ne zna da li je bilo uspešnih pokušaja i ako jeste, koliko procesora i telefona je tada uneto u Kinu.

Pročitajte i:  Smanjite vreme provedeno na telefonu tako što ćete sakriti aplikacije na svom iPhone-u

Ovo nam pokazuje da je sveopšti nedostatak čipova izgleda postao vrlo primamljiv za švercere. Njihovi mali gabariti i visoka cena potencijalno mogu da obezbede veliki profit pa, ako se uračuna i ukupno manji rizik, možda postaju unosniji od šverca narkotika.

Izvor: Techspot

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,