Top50 Glas publike

Da li se približavamo Web 3.0 internetu?

Izvršni direktor Tesle Elon Musk i suosnivač Twitter-a Jack Dorsey⁠ dva najpoznatija svetska tehnološka milijardera ove nedelje su izneli svoja razmišljanja o hipotetičkoj novoj iteraciji interneta – „Web3“.

PCPress.rs Image

Koncept još uvek nije poznat

Iako je još uvek maglovit koncept, Web3 ili Web3.0, zagovornici su pozdravili kao decentralizovanu verziju interneta zasnovanu na blockchain tehnologiji koja stoji iza mnogih glavnih kriptovaluta i nezamenljivih tokena. Mnoštvo preduzetnika širom sveta pokušava da dizajnira i izgradi tehnologije i protokole koji bi podržali Web3.

Zagovornici Web3, koji bi pratio Web1 i Web2, tvrde da su današnje online platforme previše centralizovane i da ih kontroliše nekolicina velikih internet kompanija, kao što su Amazon, Apple, Alphabet i Meta. Ove kompanije su prikupile ogromne količine podataka i sadržaja koji se deli na internetu.

Elon Musk podelio intervju o internetu između Bill-a Gates-a i David Lettermana 1995. godine, pitajući: „S obzirom na skoro nezamislivu prirodu sadašnjosti, kakva će biti budućnost?“

Kakva će biti budućnost?

Takođe je dodao: „Ne sugerišem da je Web3 stvaran, trenutno više liči na marketinšku reč nego na stvarnost, samo se pitam kakva će biti budućnost za 10, 20 ili 30 godina. 2051. godina zvuči ludo futuristički!“

Pročitajte i:  Twitter vraća naloge

Na ljutnju obožavatelja Web3 interneta, Dorsey je nagovestio da je Web3 već pod kontrolom kompanije rizičnog kapitala Andreessen Horowitz, ranog poštovaoca Facebook-a i zagovornika Web3 interneta.

„To je negde između a i z“, rekao je Dorsey, koji je podneo ostavku na mesto generalnog direktora Twitter-a prošlog meseca da bi se fokusirao na svoju firmu za plaćanja, Block, ranije Square.

PCPress.rs Image

Pristalice Web3 na kraju žele da vide moć interneta stavljene u ruke ljudi, a ne u rukama kapitalista. Oni veruju da je prevelika i važna za mali broj kompanija ili investitora.

Danas je internet od vitalnog značaja za globalnu ekonomiju i igra ulogu u napajanju svega, od nuklearnih postrojenja do bolnica.

Ali Dorsey veruje da će firme poput Andreessen Horowitz i njihovih partnera biti ti koji će na kraju posedovati Web3. „To nikada neće izbeći njihovim uticajima“, napisao je na Twitter-u, izazvavši reakciju. „To je na kraju centralizovani entitet sa drugom oznakom“, napisao je Dorsey.

Njegov tvit je dobio preko 26.500 lajkova i 5.900 retvitova za devet sati, a neki su rekli da je “grdno pogrešio” i da se ne slažu.

Pročitajte i:  Elon Musk izgubio 200 milijardi svog bogatstva

Osim interneta, postoji i veliki pritisak na decentralizaciju finansija (DeFi) koji vode preduzetnici kriptovaluta i ljubitelji kovanica poput bitcoin-a.

Slična dešavanja su i u energetskoj industriji. Nekada je svu energiju proizvodilo nekoliko odabranih kompanija, a zatim je prodavalo. Sada neki ljudi preuzimaju kontrolu nad sopstvenim energetskim potrebama i čine je decentralizovanijom.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , ,