Da li su porodične firme stub razvoja?

Centar za edukaciju Pro Educa u saradnji sa Adižes Institutom sprovodi godišnje istraživanja o porodičnim firmama. Istraživanje će se realizovati u periodu od 12. februara do 05.marta ove godine, a cilj je prikupljanje informacija o porodičnim firmama u Srbiji.

porodicne-firme-stub-razvoja-ekonomije-srbije-1764x700

Smatrajući da je porodični biznis u Srbiji zapostavljen i do sada nije uspeo da obezbedi adekvatan održiv razvoj, pokrenut je projekat „Porodične firme – stub razvoja ekonomije Srbije“. Projekat je pokrenuo Centar za edukaciju „Pro Educa“, u okviru kojeg kroz edukaciju, istraživanja, promociju pozitivnih primera i praksi, povezivanje i razmenu iskustava teži da podigne svest o značaju porodičnih firmi za funkcionisanje, napredovanje i razvoj privrede Srbije.

Cilj projekta je da ukaže na specifične probleme porodičnih firmi koje čine veliku većinu u strukturi ukupne privrede, da ukaže na problem generacijske tranzicije koji je jedan od ključnih izazova od kojih zavisi opstanak i budućnost svake porodičnefirme i da predstavnicima porodičnih firmi učini dostupnim predloge i mogućnosti za prevazilaženje istih i povećanje šansi za dugoročnu održivost i kontinuirano povećanje uspešnosti.

Drugu godinu za redom učešćem porodičnih firmi u popunjavanju upitnika doći će se do potpunijih saznanja kakav je položaj porodičnih firmi u Srbiji, koje su prepreke sa kojima se preduzetnici suočavaju u svakodnevnom radu, načinima na koji ih prevazilaze i rešavaju i planovima za budući razvoj porodičnog biznisa.

Pročitajte i:  Tokom 2023. godine primećen značajan porast ransomware aktivnosti

Istraživanje će pružiti pregled kakvu strategiju država ima prema ovim firmama i na koje načine bi dodatno mogla da pomogne razvoj ove sfere biznisa koja se svakodnevno suočava sa brojnim izazovima. Osim toga, istraživanje će omogućiti poređenje ovogodišnjeg stanja porodičnih firmi u Srbiji u odnosu na prošlogodišnja istraživanja, kao i poređenje statusa porodičnih firmi u Srbiji sa zemljama regiona, ali i sveta.

Istraživanje o stanju i položaju porodičnih firmi se, osim u Srbiji, sprovodi u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Albaniji.

Svi zainteresovani mogu popuniti upitnik ovde. Svi podaci koje date u upitniku su poverljivi i neće se javno objavljivati, već će se isključivo koristiti za potrebe ovog istraživanja.

Facebook komentari: