Računari i Galaksija

Dahua Technology: Bezbednost u fokusu

Dahua Technology je kompanija koja se bavi proizvodnjom uređaja za video-nadzor, sistemima bezbednosti i IoT rešenjima. Ima više od 200 kancelarija u Kini, kao i predstavništva koja pokrivaju Azijsko-pacifičku regiju, Severnu Ameriku, Evropu, Afriku i ostale regione, preko kojih se nalazi bliže kupcima i nudi lako dostupnu i brzu uslugu.

PCPress.rs Image

Domaćem tržištu na usluzi stoji kancelarija u Beogradu, kojoj se svi zainteresovani mogu obratiti, tako da je ova kompanija sa svojim rešenjima za video nadzor prisutna i u Srbiji. Dahua proizvodi su široko rasprostranjeni i koriste se u razne svrhe

Od javnog video-nadzora, saobraćaja, obezbeđenja banaka i raznih manifestacija, kao što su China International Import Expo sajam, Olimpijada u Rio de Žaneiru, G20 Hangdžou samit, javni video-nadzor grada Linkolna u Engleskoj, CBTU metro u Brazilu i tako dalje – sve to je samo deo portfolija kompanije. Dahua je prijavila više od 150 internacionalnih patenata koji se tiču video-tehnologije, i u poslednjih pet godina se nalazi na drugom mestu proizvođača CCTV i opreme za video-nadzor. Jedan od tih elemenata je razvoj HD-over-Coax opreme.

Ključ je u softveru

Standardni HD-over-Coax sistemi za video-nadzor su tokom nekoliko poslednjih godina mnogo napredovali. Trenutni fokus, gde je istovremeno i najveći prostor za unapređenja, jeste na softverskoj strani. Shodno tome, Dahua je nedavno predstavila novu generaciju svog HDCVI interfejsa koji je ujedno deo i nove linije proizvoda za ovu godinu. S novim softverom i interfejsom, HD-over-Coax sistemima se dodatno produžava upotrebna vrednost, što rezultira manjim troškovima kod eventualnog unapređenja sistema za video-nadzor.

PCPress.rs Image

Ukoliko vam HD-over-Coax ili HDoC termin nije poznat, reč je o modernom standardu koji omogućava prenos digitalnog video-signala kroz klasične analogne koaksijalne kablove. Ovo rešenje se i danas masovno koristi za sve moguće primene, a glavna prednost je niska cena i mogućnost upotrebe stare infrastrukture. Aktuelna su dva video-standarda koji omogućavaju 1080p i 720p video-rezoluciju, gde se signal može preneti kroz kabl dužine oko 500 metara. Tradicionalni sistemi za prenos digitalnog signala ovu distancu skraćuju na oko 300 metara, dok još stariji IP/megapixel standard omogućava prenos kroz kabl dužine oko 100 metara. Naravno, transfer digitalnog video-signala rezolucije 1080p dodatno skraćuje distancu, pa su prednosti HDoC specifikacije sasvim jasne. Novi HDCVI 6.0 PLUS interfejs sada maksimalno iskorišćava mogućnosti HDoC rešenja.

Pročitajte i:  Dahua memorijski uređaji donose pouzdana skladišna rešenja za CCTV i IT sektore

Brojna unapređenja

Jedno od primarnih unapređenja je podrška za 16 : 9 video-format, umesto dosadašnjeg 4 : 3 standarda. Svi novi monitori koji se danas proizvode imaju 16 : 9 ekrane, pa na njima „razvlačenje” 4:3 slike ili prikazivanje u manjem prozoru ograničava kvalitet videa koji se posmatra. Dahua ovo unapređenje naziva Real 5MP, koje sada omogućava 16 : 9 HD video-prikaz sa 25 frejmova umesto dosadašnje 4 : 3 slike sa samo 20 slika u sekundi.

PCPress.rs Image

Jasno, s većom rezolucijom i više frejmova ukupan kvalitet prikaza je bolji, što za video-nadzor može biti od velikog značaja. Ukoliko pomenute rezolucije nisu dovoljne, Dahua preko svog čipseta nudi i podršku za 4K rezoluciju sa 30 frejmova, što je trenutno najbolje rešenje koje se može dobiti kroz HDoC.

Domaćem tržištu na usluzi stoji kancelarija u Beogradu, kojoj se svi zainteresovani mogu obratiti, tako da je ova kompanija sa svojim rešenjima za video nadzor prisutna i u Srbiji

Pored rezolucije i broja frejmova, kod kamera za video-nadzor je veoma bitna karakteristika koja se odnosi na način kako se senzor adaptira na promenljive uslove osvetljenja. Slabo osvetljenje je uvek izazov za sve kamere, pa tako i za one za ovu primenu. SuperAdapt tehnologija koja je deo HDCVI 6.0 Plus paketa omogućava automatsko prepoznavanje vremenskih uslova i nivoa osvetljenja, te konstantnu adaptaciju senzora i njegovih podešavanja (osvetljenje, kontrast, balans i tako dalje) kako bi finalni video-signal bio što precizniji. Ovo omogućava upotrebu kamera za video-nadzor na svim pozicijama, tako da se bez ikakve dodatne ljudske intervencije slika optimizuje i maksimalno prilagođava zadatim uslovima.

Pročitajte i:  Dahua memorijski uređaji donose pouzdana skladišna rešenja za CCTV i IT sektore

PCPress.rs Image

Kompresija slike je takođe uvek značajna, jer se traži i što veći kvalitet materijala koji zauzima što manje prostora na hard-diskovima sistema za video-nadzor. HDCVI 6.0 Plus koristi MJPEG, H.264 i H.265 kompresiju, a na korisniku je da izabere koja opcija najviše odgovora potrebama. U sferi video-nadzora su ovakve optimizacije naročito značajne, budući da su video-fajlovi prilično zahtevni kada je prostor u pitanju, pa se česta brojna ograničenja po pitanju bekapovanja, držanja „gabaritnih” fajlova po diskovima i tako dalje. Na ovaj način je moguće napraviti kvalitetnu uštedu prostora na raspoloživim diskovima.

Efikasan, automatizovan sistem oslonjen na AI

Kombinacija povećane rezolucije preko Real 5MP tehnologije i SuperAdapt sistema za podešavanje parametara slike omogućava precizniji rad AI algoritama za prepoznavanje. HDCVI 6.0 Plus koristi novu verziju softvera koji uz AI čip visokih performansi omogućava precizno prepoznavanje lica i vozila. AI sistem pomaže i pri kompresiji, jer je u stanju da prepozna koji su detalji u slici bitniji, pa će kod njih stepen kompresije biti manji i samim tim oštriji. AI sistem CBR kompresije zahteva 50 odsto prostora od standardnog H.265 algoritma, što rezultira velikom uštedom u prostoru.

Pročitajte i:  Dahua memorijski uređaji donose pouzdana skladišna rešenja za CCTV i IT sektore

PCPress.rs Image

Dodatna mogućnost odnosi se na opciju „učenja” sistema da prepoznaje neke nove detalje, čime se ceo sistem video-nadzora može prilagoditi specifičnim primenama i zahtevima. Sistem je toliko napredan da se može podesiti tako da zanemari neke objekte, kad što su male životinje, lišće, kiša i slično, i na taj način izbeći „lažne uzbune”.

PCPress.rs Image

Uređaji koji podržavaju ove napredne funkcije stižu u okviru Cooper-I serije. Oni koriste sve pobrojane napredne mogućnosti i funkcije, objedinjene pod nazivom Smart Motion Detection Plus. Zajedno sa Dahua HDCVI Three-in-One Camera (TiOC) uređajem, sistem se može podesiti da traži i prepoznaje samo određene oblike, i u slučaju prepoznavanja, te momente posebno sortira. Kroz interfejs koji je deo HDCVI 6.0 Plus paketa, moguće je napraviti više različitih „alarm scenarija”, koji će u fokusu imati druge elemente.

PCPress.rs Image

Unapređenja koje donosi HDCVI 6.0 Plus s novom generacijom uređaja omogućavaju značajno povećanje efikasnosti sistema za video-nadzor. Stepen automatizacije olakšava primenu i smanjuje potrebu za dodatnim intervencijama kada su u pitanju parametri sistema. Pored toga, unapređeni algoritmi video-kompresije, pored boljeg kvaliteta slike, omogućavaju i znatnu uštedu prostora na hard-diskovima za snimanje materijala, što i redukuje ukupne troškove hardvera neophodnog za skladištenje podataka.

Korisna adresa: dahuasecurity.com/ceen

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,