BIZIT plus

Dahua Technology: Bezbednost u fokusu

Dahua Technology je kompanija koja se bavi proizvodnjom uređaja za video-nadzor, sistemima bezbednosti i IoT rešenjima. Ima više od 200 kancelarija u Kini, kao i predstavništva koja pokrivaju Azijsko-pacifičku regiju, Severnu Ameriku, Evropu, Afriku i ostale regione, preko kojih se nalazi bliže kupcima i nudi lako dostupnu i brzu uslugu.

PCPress.rs Image

Domaćem tržištu na usluzi stoji kancelarija u Beogradu, kojoj se svi zainteresovani mogu obratiti, tako da je ova kompanija sa svojim rešenjima za video nadzor prisutna i u Srbiji. Dahua proizvodi su široko rasprostranjeni i koriste se u razne svrhe

Od javnog video-nadzora, saobraćaja, obezbeđenja banaka i raznih manifestacija, kao što su China International Import Expo sajam, Olimpijada u Rio de Žaneiru, G20 Hangdžou samit, javni video-nadzor grada Linkolna u Engleskoj, CBTU metro u Brazilu i tako dalje – sve to je samo deo portfolija kompanije. Dahua je prijavila više od 150 internacionalnih patenata koji se tiču video-tehnologije, i u poslednjih pet godina se nalazi na drugom mestu proizvođača CCTV i opreme za video-nadzor. Jedan od tih elemenata je razvoj HD-over-Coax opreme.

Ključ je u softveru

Standardni HD-over-Coax sistemi za video-nadzor su tokom nekoliko poslednjih godina mnogo napredovali. Trenutni fokus, gde je istovremeno i najveći prostor za unapređenja, jeste na softverskoj strani. Shodno tome, Dahua je nedavno predstavila novu generaciju svog HDCVI interfejsa koji je ujedno deo i nove linije proizvoda za ovu godinu. S novim softverom i interfejsom, HD-over-Coax sistemima se dodatno produžava upotrebna vrednost, što rezultira manjim troškovima kod eventualnog unapređenja sistema za video-nadzor.

PCPress.rs Image

Ukoliko vam HD-over-Coax ili HDoC termin nije poznat, reč je o modernom standardu koji omogućava prenos digitalnog video-signala kroz klasične analogne koaksijalne kablove. Ovo rešenje se i danas masovno koristi za sve moguće primene, a glavna prednost je niska cena i mogućnost upotrebe stare infrastrukture. Aktuelna su dva video-standarda koji omogućavaju 1080p i 720p video-rezoluciju, gde se signal može preneti kroz kabl dužine oko 500 metara. Tradicionalni sistemi za prenos digitalnog signala ovu distancu skraćuju na oko 300 metara, dok još stariji IP/megapixel standard omogućava prenos kroz kabl dužine oko 100 metara. Naravno, transfer digitalnog video-signala rezolucije 1080p dodatno skraćuje distancu, pa su prednosti HDoC specifikacije sasvim jasne. Novi HDCVI 6.0 PLUS interfejs sada maksimalno iskorišćava mogućnosti HDoC rešenja.

Brojna unapređenja

Jedno od primarnih unapređenja je podrška za 16 : 9 video-format, umesto dosadašnjeg 4 : 3 standarda. Svi novi monitori koji se danas proizvode imaju 16 : 9 ekrane, pa na njima „razvlačenje” 4:3 slike ili prikazivanje u manjem prozoru ograničava kvalitet videa koji se posmatra. Dahua ovo unapređenje naziva Real 5MP, koje sada omogućava 16 : 9 HD video-prikaz sa 25 frejmova umesto dosadašnje 4 : 3 slike sa samo 20 slika u sekundi.

PCPress.rs Image

Jasno, s većom rezolucijom i više frejmova ukupan kvalitet prikaza je bolji, što za video-nadzor može biti od velikog značaja. Ukoliko pomenute rezolucije nisu dovoljne, Dahua preko svog čipseta nudi i podršku za 4K rezoluciju sa 30 frejmova, što je trenutno najbolje rešenje koje se može dobiti kroz HDoC.

Domaćem tržištu na usluzi stoji kancelarija u Beogradu, kojoj se svi zainteresovani mogu obratiti, tako da je ova kompanija sa svojim rešenjima za video nadzor prisutna i u Srbiji

Pored rezolucije i broja frejmova, kod kamera za video-nadzor je veoma bitna karakteristika koja se odnosi na način kako se senzor adaptira na promenljive uslove osvetljenja. Slabo osvetljenje je uvek izazov za sve kamere, pa tako i za one za ovu primenu. SuperAdapt tehnologija koja je deo HDCVI 6.0 Plus paketa omogućava automatsko prepoznavanje vremenskih uslova i nivoa osvetljenja, te konstantnu adaptaciju senzora i njegovih podešavanja (osvetljenje, kontrast, balans i tako dalje) kako bi finalni video-signal bio što precizniji. Ovo omogućava upotrebu kamera za video-nadzor na svim pozicijama, tako da se bez ikakve dodatne ljudske intervencije slika optimizuje i maksimalno prilagođava zadatim uslovima.

PCPress.rs Image

Kompresija slike je takođe uvek značajna, jer se traži i što veći kvalitet materijala koji zauzima što manje prostora na hard-diskovima sistema za video-nadzor. HDCVI 6.0 Plus koristi MJPEG, H.264 i H.265 kompresiju, a na korisniku je da izabere koja opcija najviše odgovora potrebama. U sferi video-nadzora su ovakve optimizacije naročito značajne, budući da su video-fajlovi prilično zahtevni kada je prostor u pitanju, pa se česta brojna ograničenja po pitanju bekapovanja, držanja „gabaritnih” fajlova po diskovima i tako dalje. Na ovaj način je moguće napraviti kvalitetnu uštedu prostora na raspoloživim diskovima.

Efikasan, automatizovan sistem oslonjen na AI

Kombinacija povećane rezolucije preko Real 5MP tehnologije i SuperAdapt sistema za podešavanje parametara slike omogućava precizniji rad AI algoritama za prepoznavanje. HDCVI 6.0 Plus koristi novu verziju softvera koji uz AI čip visokih performansi omogućava precizno prepoznavanje lica i vozila. AI sistem pomaže i pri kompresiji, jer je u stanju da prepozna koji su detalji u slici bitniji, pa će kod njih stepen kompresije biti manji i samim tim oštriji. AI sistem CBR kompresije zahteva 50 odsto prostora od standardnog H.265 algoritma, što rezultira velikom uštedom u prostoru.

PCPress.rs Image

Dodatna mogućnost odnosi se na opciju „učenja” sistema da prepoznaje neke nove detalje, čime se ceo sistem video-nadzora može prilagoditi specifičnim primenama i zahtevima. Sistem je toliko napredan da se može podesiti tako da zanemari neke objekte, kad što su male životinje, lišće, kiša i slično, i na taj način izbeći „lažne uzbune”.

PCPress.rs Image

Uređaji koji podržavaju ove napredne funkcije stižu u okviru Cooper-I serije. Oni koriste sve pobrojane napredne mogućnosti i funkcije, objedinjene pod nazivom Smart Motion Detection Plus. Zajedno sa Dahua HDCVI Three-in-One Camera (TiOC) uređajem, sistem se može podesiti da traži i prepoznaje samo određene oblike, i u slučaju prepoznavanja, te momente posebno sortira. Kroz interfejs koji je deo HDCVI 6.0 Plus paketa, moguće je napraviti više različitih „alarm scenarija”, koji će u fokusu imati druge elemente.

PCPress.rs Image

Unapređenja koje donosi HDCVI 6.0 Plus s novom generacijom uređaja omogućavaju značajno povećanje efikasnosti sistema za video-nadzor. Stepen automatizacije olakšava primenu i smanjuje potrebu za dodatnim intervencijama kada su u pitanju parametri sistema. Pored toga, unapređeni algoritmi video-kompresije, pored boljeg kvaliteta slike, omogućavaju i znatnu uštedu prostora na hard-diskovima za snimanje materijala, što i redukuje ukupne troškove hardvera neophodnog za skladištenje podataka.

Korisna adresa: dahuasecurity.com/ceen

Facebook komentari: