BIZIT plus

Daljinski kontrolisana pilula sa kamerom

Istraživači sa George Washington univerziteta, razvili su pilulu sa kamerom koja može da se kontroliše daljinskim putem kroz digestivni trakt pacijenta. Time je prvi put omogućeno da se tačno određena lokacija unutar gastroenterološkog sistema prati u realnom vremenu. I do sada su postojale kamere sličnog tipa, ali se njihovo kretanje oslanjalo isključivo na digestivni proces, dok je sada „video pilulu“ moguće kontrolisati daljinskim putem.

PCPress.rs Image

Ova pilula će omogućiti i znatno lakši pregled pacijenata. Pregled digestivnog trakta se na konvencionalan način obavlja putem dugačkog fleksibilnog creva koji pacijent „guta“ i često se obavlja bez anestezije, što je prilično neprijatna procedura. To je invazivan i prilično skup proces koji mora da izvodi nekoliko medicinskih radnika.

Nova procedura čini taj proces mnogo jednostavnijim i znatno manje neprijatnim za pacijente. Pilula je napravljena u saradnji sa AnX Robotica, kompanijom koja razvija medicinske uređaje. NaviCam, kako je nazvana, je kapsula dužine 27 mm, u kojoj je smeštena mikro kamera rezolucije 640 x480 piksela. Kada pacijent proguta ovu kapsulu, i legne na specijalni krevet sa velikom magnetnom glavom, doktor putem dva džojstika može da kontroliše generisanje magnetnog polja koje će pokretati kapsulu u 5D (3D linerano i 2D rotaciono kretanje).

Za to vreme, kamera će kontinualno snimati širokougaoni video (160) stepeni. Po završetku procedure, pacijent može da „izbaci“ kapsulu, na klasičan način…

U studiji koja je sprovedena, doktori su uspevali da navedu NaviCam do svih problematičnih tačaka sa preciznošću od 95 procenata. Svi pacijenti na kome su vršeni testovi, podvrgnuti su i klasičnom tretmanu, a čak 80 procenata je navelo da je novi metod bio znatno manje neprijatan.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari: