Danas besplatan ulaz u Muzej Nikola Tesla

Izložbom fotografija iz albuma Nikole Tesle, Robot maratonom, kao i drugim događajima u Beogradu će biti obeležena 162. godišnjica od rođenja velikog naučnika, čiji rođendan – 10. jul se obeležava i kao Dan nauke u Srbiji.

Da je Nikola Tesla već svima poznato ime, odnosno da je reč o čoveku koji je “izmislio 20. vek”, smatra vodič i demonstrator u Muzeju Nikole Tesle Vladimir Perić. “Kada pogledamo neke od najznačajnijih pronalazaka, ako uzmemo u obzir indukcioni motor koji se nalazi u skoro svim uređajima, počevši od malih kućnih uređaja, pa do fabrika, pa preko samog sistema proizvodnje i distribucije struje, dalje prenos signala, wi-fi sistemi. Kada razmišljamo o tome, shvatamo da čitav način života kojim živimo danas je, da tako kažem, on izmislio i upravo zato ga još i zovu čovek koji je izmislio 20. vek”, objašnjava Perić.

Kada je reč o samom muzeju, on je podeljen na dve celine – jednu u kojoj su neki od najznačajnijih pronalazaka naučnika, a koja je vrlo interaktivna, gde posetioci mogu da isprobaju njegove izume i druge u kojoj se nalaze njegove lične stvari, poput čizama, odela, rukopisa. “Jedna celina predstavlja neke od najznačajnijih pronalazaka Nikole Tesle, kao što su već pomenuti indukcioni motor, Teslin kalem koji se nalazi iza nas i koji je obično najatraktivniji posetiocima i koji predstavlja taj nikad završeno istraživanje o bežičnom prenosu energije“, kaže Perić. Takođe, ne manje značajan je brod na daljinsko upravljanje kojim je započeo čitavu revoluciju daljinskog i bežičnog prenosa signala.

 

“Dakle, to je deo koji kroz interakciju sa posetiocima predstavlja upravo upoznavanje sa najznačajnijim pronalascima, a tek kasnije posetioci prelaze u drugi deo gde ih očekuju lični predmeti Nikole Tesle, ostavština Nikole Tesle koju je njegov sestrić Sava Kosanović, prvi i najbliži rođak nakon smrti doneo u Beograd”, dodaje Perić.

U utorak, 10. jula, Muzej će raditi kao i inače – od 9.45 do 20 časova, sa razlikom što se ulaz neće naplaćivati. “To je poklon povodom rođendana koji Muzej daje samim gostima i posetiocima”, navodi Perić. Osim ovoga, u kuli Gardoš u Zemunu moći će da se vidi izložba fotografija iz Teslinih albuma. “Pored toga imamo i jednu humanitarnu akciju gde ćemo u saradnji sa NURDOR-om i sa Global Sun Fondacijom da obiđemo teško obolelu decu da malo prikažemo šta je to Tesla radio na neki poseban način”, naglašava Perić.

Kako je reč, ne samo o godišnjici Teslinog rođenja, već i Danu nauke, Centar za promociju nauke, tradicionalno, osmu godinu, organizuje manifestacije povodom ovog datuma. Ove godine, u utorak će biti održana dva događaja. Jedan u Rektoratu Univerziteta u Beogradu gde će biti dodeljena priznanja pojedincima i ustanovama čiji projekti su doprineli promociji, popularizaciji i unapređivanju nauke, ističe Danijela Vučićević iz Centra za promociju nauke.

Osim dodele priznanja, u Naučnom klubu u Beogradu biće organizovana i trka robota, odnosno Robot maraton. “Centar je pripremio svojih pet robota, a vi ćete moći da dođete, da oformite svoj tim, napravite najkreativnijeg, najlepšeg i najbržeg robota, a slobodni ste da ponesete i svog robota i da dođete da se uključite u trku od 14 do 20 časova”, objašnjava Vučićević. Prema njenim rečima, ovi događaji zaista doprinose tome da nauka, ali i veliki naučnici poput Tesle budu sve poznatiji i popularniji, pogotovo među mladim ljudima, što potvrđuje i to da iz godine u godinu postoje sve bolji projekti i naučne ideje.

Izvor: N1

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,