Današnji Google Doodle – 157 godina od rođenja Mihajla Pupina

PCPress.rs ImageDa je jedan od naših najvećih naučnika i izumitelja ostavio veliki trag u svetskoj nauci i ostao upamćen i daleko izvan granica svoje zemlje, dokazuje i današnji Google-ov Doodle, posvećen 157. godišnjici od rođenja Mihajla Pupina. Doodle simbolično prikazuje dečaka i devojčicu koji razgovaraju “telefonom” preko doline i na taj način ukazuje na značaj koji su izumi Mihajla Pupina imali u razvoju telefonije.

Mihajlo Pupin je rođen 9. oktobra 1854. u banatskom selu Idvor. Odmah po završetku osnovne škole odlazi u Prag, a potom i u SAD na dalje usavršavanje. Iako je na početku živeo veoma teško, radeći i studirajući istovremeno, njegove sposobnosti nisu dugo ostale neprimećene, pa veoma brzo dobija i stipendiju. Tada počinje njegova karijera brilijantnog naučnika. Tokom 46 godina rada, registrovao je 34 patenta, a svetsku slavu je stekao pronalaskom postupka “pupinizacije”, koji je omogućio prenos pisanog ili govornog signala na vrlo velike daljine, što pre Pupinovog
pronalaska nije bilo moguće. Pupinovi kalemovi, koji su osnova ovog procesa, doneli su mu bogatstvo i slavu. Aleksandar Bel je otkupio pravo na korišćenje Pupinovih kalemova 1901. godine, a ubrzo i kompanija Siemens.

Pročitajte i:  Bivši inženjer Google-a uhapšen zbog navodne krađe AI tajni

Dobitnik je mnogih naučnih nagrada i medalja, a punih 40 godina je bio profesor na Univerzitetu Kolumbija. Bio je član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta.

Pored naučnog, bavio se i književnim radom, a za svoju autobiografiju pod nazivom „Sa pašnjaka do naučenjaka“ (naslov u originalu: „From Immigrant to Inventor“), objavljenu 1923. godine, godinu dana kasnije dobio je Pulicerovu nagradu.

Mihajlo Pupin je umro u Njujorku, 12. marta 1935. godine, ostavivši u brojnim oblastima nauke neizbrisiv trag, a zemlji iz koje je potekao mnogo razloga da se okrene ulaganju u nauku i znanje i omogući mladim naučnicima ostvarenje uspeha koje je Pupin postigao, daleko od svoje domovine.

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,