BIZIT plus

Danko Jevtović – drugi mandat u Bordu direktora ICANN-a

Organizacija ICANN upravo je imenovala gospodina Danka Jevtovića za člana Borda direktora u još jednom trogodišnjem mandatu. Dvadesetočlani Bord direktora Internet Corporation for Assigned Names and Numbers odgovoran je za upravljanje sistemom naziva domena Interneta.

PCPress.rs Image

ICANN je nedobitna korporacija za sedištem u Kaliforniji koja je tehnički koordinator globalnog sistema Internet domena i IP adresa. ICANN radi u globalnom javnom interesu, uz učešće zainteresovanih stakeholder-a, po bottom-up modelu. Upravni odbor usmerava i nadzire rad korporacije i usvaja pravilnike koji regulišu sistem Internet identifikatora. ICANN je operater L-root servera, a kroz IANA funkciju održava root zonu DNS sistema. ICANN od kraja 2016. godine deluje potpuno samostalno, bez nadzora koju je ranije obavljala vlada SAD.

Odbor direktora ove organizacije sastavljen je prema složenim paritetima, kako bi bili zastupljeni stručnjaci iz raznih krajeva sveta. Mandat svakog od direktora traje tri godine, a upravo objavljene promene u sastavu stupiće na snagu zadnjeg dana sastanka ICANN-a krajem oktobra 2021.

Danko Jevtović je na ovu prestižnu poziciju imenovan 2018. godine, od strane globalnog Nominacionog komiteta. Bio je posebno angažovan u komitetima UO za finansije, organizacionu efektivnost, reviziju i strateško planiranje. Prošle godine je izabran za predsednika Komiteta UO za finansije, koji nadzire budžet od 140 miliona dolara i preko 400 miliona dolara u fondovima.

Pročitajte i:  Dan Univerzalne prihvatljivosti (UA Day 2024) biće održan u Beogradu

Ekskluzivno za naš portal, gospodin Jevtović je izjavio: “Izuzetno sam počastvovan ponovim imenovanjem za člana Upravnog odbora ICANN-a. Rad u Upravnom odboru je veliki izazov, ali i prilika za lični razvoj sa globalnim odgovornostima u USA korporativnom okruženju. U narednom periodu ICANN očekuje značajna ekspanzija. U planu je otvaranje novih generičkih domena najvišeg nivoa i pojačanje podrške za domena na ne-engleskom pismu. Takođe se priprema pokretanje dodele sredstva iz fonda nastalog aukcijama novih domena najvišeg nivoa, za projekte u skladu sa misijom ICANN-a. Biće mi čast da i u naredne tri godine učestvujem u radu ove organizacije. Srbija je jedna od retkih zemalja koja ima člana Upravnog odbora ICANN-a, pa se nadam da moje angažovanje može da doprinese radu Srpske internet zajednice”.

Danko Jevtović je preduzetničku karijeru započeo 1987. kao suosnivač kompanije Jugodata, koja je među prvima pod veoma povoljnim uslovima ponudila PC računare na jugoslovenskom tržištu. Tokom narednih petnaestak godina Jugodata je snabdevala tržište informatičkom opremom i izgradila snažan brend. Godine 1995. Danko Jevtović je bio jedan od osnivača sistema SezamPro, koji je izrastao u jednog od najvećih Internet provajdera u Srbiji i bio posebno zaslužan za širenje broadband pristupa zasnovanog na ADSL tehnologiji. Upravljajući radom SezamaPro, gospodin Jevtović je uvideo značaj organizacije koja bi podržavala razvoj tadašnjeg .yu domena, kao i potrebu da administracija domena bude profesionalno organizovana, čime bi se zamenio dotadašnji volonterski rad. Posebno je značajan tzv. “Dankov papir”, Predlog za unapređenje Interneta u Srbiji i Jugoslaviji, koji je predočen javnosti sredinom 2001. godine. Kroz dugu diskusiju, mnoge uspone i stranputice, stiglo se do osnivanja fondacije RNIDS, a Danko Jevtović je od 2007. do 2009. bio član Upravnog odbora RNIDS-a, upravo u vreme kada je ICANN delegirao .rs domen. Od 2013. do 2017. Danko Jevtović je bio direktor RNIDS-a, a njegovi kontakti s ljudima koji se bave održavanjem globalnog sistema nivoa doveli su ga do mesta u međunarodnim organizacijama koje se bave Internet imenima, najpre Borda direktora CENTR.org, udruženja evropskih nacionalnih registara Internet domena najvišeg nivoa, a onda i do borda direktora ICANN-a. Danko je tokom tri godine bio i član Multistakeholder grupe, koja savetuje Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o Međunarodnom forumu o upravljanju Internetom (Internet Governance Forum).

Danko Jevtović je pomogao i pri osnivanju našeg časopisa i u njemu je objavio više tekstova, od kojih su posebno zapaženi prilozi koji se bave funkcionisanjem ISDN tehnologije, u doba kada je ona omogućavala značajno kvalitetnije komunikacije i brži pristup Internetu. Nestrpljivo očekujemo i njegovo predavanje na ovogodišnjem BIZIT-u.

Facebook komentari:

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com