Danska zabranjuje upotrebu Chromebook-ova i Google Workspace-a u školama

Danska je zvanično zabranila upotrebu Google-ovih servisa u školama, nakon što su okrili bezbednosne rizike koji se tiču procesiranja ličnih informacija od strane ove kompanije. Državna agencija za zaštitu podataka, Datatilsynet, utvrdila je da način procesiranja podataka koje upotrebljavaju učenici, kroz Google cloud radno okruženje (Gmail, Google Docs, Calendar i Google Drive), nisu u skladu sa GDPR-om.

google

Naime, ova agencija otkrila je da „Google terms and conditions“ dozvoljava da se podaci prenose u druge države za potrebe podrške, čak i kada su oni smešteni u neki od Google-ovih data centara u EU. Za sada, Datatilsynet se fokusirao na oblast Helsingør, jer su oni prijavili „curenje ličnih podataka“ još 2020. godine. To znači da se zabrana trenutno odnosi samo za škole u ovoj oblasti, ali postoji šansa da će se odluka proširiti na celu državu.

Zabrana stupa na snagu odmah, a Helsingør će imati vremena da obriše korisničke podatke do 3. avgusta.

Google je odmah reagovao na ovu situaciju. Oni su dali izjavu da su svesni da učenici i škole očekuju da tehnologija koju upotrebljavaju bude u skladu sa legalnim zahtevima i bezbedna u svakom pogledu. Zbog toga je Google investirao ogromnu količinu novca u obezbeđivanje najboljih praksi u oblasti zaštite podataka i sve to je dokumentovano, tako da svako može da pogleda kako kompanija pomaže organizacijama da svoje poslovanje zasnovano na njihovim servisima dovedu u skladu sa GDPR-om

Pročitajte i:  Gemini će uskoro ući u vaše DM 

Takođe, naveli su da su škole vlasnici podataka koji se obrađuju, a da ih Google procesira u skladu sa ugovorom. U Workspace for Education platformi, podaci se nikad ne koriste za reklamiranje, ili bilo koje druge komercijalne primene.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,