Holandija kaznila Binance sa 3,4 miliona dolara

Holandska centralna banka kaznila je Binance, najveću svetsku berzu kriptovaluta sa 3,3 miliona evra zbog poslovanja u Holandiji bez registracije.

PCPress.rs Image

Poslovanje bez dozvole

Kazna je usledila nakon upozorenja De Nederlandsche Bank (DNB) iz avgusta 2021. godine kada je Binance neovlašćeno ponudila kripto usluge u Holandiji.

Kompaniji je izrečena novčana kazna treće kategorije. To je najstroža kazna od tri nivoa izvršenja DNB-a. Iznos je skoro dostigao gornju granicu u rasponu od 2 do 4 miliona evra, koliko maksimalno banka može da izrekne „zbog težine i stepena krivice za nepoštovanje“, navodi se saopštenju.

Binance je napravila prekršaj tokom „dugotrajnog perioda“, u periodu od 21. maja 2020.godine do 1. decembra 2021.godine, saopštila je centralna banka. „Zbog toga DNB smatra da je nepoštovanje veoma ozbiljno“.

Takođe, banka navodi da je uzela u obzir veličinu Binance-a i „veoma značajnu bazu klijenata u Holandiji“. Kompanija je najveća kripto berza na globalnom nivou, sa dnevnim obimom trgovanja od 15,5 milijardi dolara. Binance je uložila žalbu na kaznu 2. juna, saopštio je DNB.

Pročitajte i:  Binance se registrovao kod indijskog finansijskog nadzornika

Portparol Binance-a, rekao je da se kompanija nada da će ostaviti iza sebe ovaj spor dok pokušava da dobije licencu u Holandiji.

„Ovakva odluka označava dugo očekivani zaokret u našoj tekućoj saradnji sa Holandskom centralnom bankom“, rekao je portparol kompanije. „Iako nemamo isti pogled o svakom aspektu odluke, duboko poštujemo autoritet i profesionalizam holandskih regulatora da sprovode propise.

Binance pokušava da mirno sarađuje sa globalnim regulatorima. Kompanija je ranije funkcionisala uglavnom van parametara zakona a izvršni direktor Changpeng Zhao se često hvalio da nema zvanično globalno sedište.

Od tada kompanija je pokušala da se sprijatelji sa regulatorima. Posebne veze je ostvarila u Evropi, gde je obezbedila licence u Francuskoj, Italiji i Španiji.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,