ePlaneta

DarkSide ransomware “zaradio” 90 miliona dolara

Početkom godine je moglo da se čuje da se vrednost ransomware industrije danas meri u milionima dolara, a nakon što su analitičari iz bezbednosne firme Group-IB otkrili su da su se napadi više nego udvostručili u odnosu na isti period prošle godine. Nije se povećao samo broj napada, već i opseg, te kvalitet, a to znači samo jedno – ransomware donosi novac.

PCPress.rs Image

Među novajlijama koje su se tokom 2020. pridružile velikim igračima su i Conti, Egregor i DarkSide, a prve dve grupe su bile toliko produktivne da su se našle među prvih pet napadačkih grupa koje prednjače po broju napada. Više učesnika u ransomware igri uticalo je i na povećanje otkupnine, pa je prosečna suma tokom prošle godine iznosila oko 170 hiljada dolara. Najpohlepnije bande, među njima Maze, DoppelPaymer, ProLock i RagnarLocker, tražile su mnogo veće sume, a kretale su se između jednog i dva miliona dolara. Pobedu je ipak odnela grupa Ryuk, koja je na jednoj žrtvi „zaradila“ čak 34 miliona dolara.

Pročitajte i:  Izgubljena lozinka krila tri miliona dolara

Iako nije na samom vrhu, DarkSide grupa je „stekla“ bar 90 miliona dolara, a za samo devet meseci. Tako su napadači napunili svoje Bitkoin novčanike, a deset posto od te sume došlo je od dve kompanije koje su napadnute u poslednje vreme: Colonial Pipeline i Brenntag.

PCPress.rs Image

Sigurno je da ovaj ransomware neće nestati tao lako, najpre zbog toga što se u rekordnom roku našao na listi grupa koje stiču najveće prihode od napada, što znači da bezbednosne eksperte čeka kompleksna i duga bitka.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,