BIZIT plus

Data centar Vatikanske apostolske biblioteke

Vatikanska apostolska biblioteka implementirala je integrisano Panduit rešenje kako bi stvorila robusnu i visoko dostupnu mrežnu infrastrukturu kao podršku očuvanju književnog blaga.

PCPress.rs Image

Vatikanska apostolska biblioteka, koju je osnovao Nikola V, 1451. godine, čuva i prikazuje retke rukopise još od trećeg veka. U Vatikanskoj apostolskoj biblioteci čuvaju se ključna kulturna dobra koja uključuju pisma važnih istorijskih ličnosti, crteže i beleške umetnika i naučnika kao što su Michelangelo i Galileo, razna dokumenta iz celog sveta, iz svih epoha i iz svih oblasti učenja.

Trenutno Vatikanska apostolska biblioteka čuva preko 180.000 rukopisa (uključujući 100.000 arhivskih jedinica), 1.6 miliona štampanih knjiga, preko 8.600 veoma retkih i vrednih primeraka knjiga, više od 300.000 novčića i medalja, 150.000 štampanih crteža i gravura, i preko 150.000 fotografija.

PCPress.rs Image

Danas je Vatikanska apostolska biblioteka istraživačka institucija istorije, umetnosti, književnosti, prava, filozofije, nauke i teologije. Jedna od glavnih funkcija ove specifične institucije je pružanje konsultativnih usluga o knjigama, preko odabranih istraživača i kvalifikovanih članova akademske zajednice. Ove usluge predstavljaju dragocen resurs prikupljenih informacija, doprinoseći konsolidaciji svetske istorije i širenju ljudskog znanja.

Poslovni izazovi

Rukopisi u Vatikanskoj apostolskoj biblioteci izuzetno su osetljivi na svetlost, vlagu i temperaturu. Zbog toga korišćenje knjiga i rukopisa predstavlja veliki rizik od uništenja ili oštećenja. Da bi trajno sačuvala svoja dokumenata, Vatikanska apostolska biblioteka započela je opsežan projekat digitalizacije rukopisa.

PCPress.rs Image

Panduit je ovim projektom obezbedio potrebnu tehnologiju i funkcionalnost u digitalizaciji i čuvanju rukopisa. Novom data centru je bila potrebna dostupna i sigurna mrežna infrastruktura kako bi podržala ogromnu količinu podataka i pružila mogućnost nadgledanja i snimanja podataka u realnom vremenu.

Pročitajte i:  Važna uloga serverskog rack ormara u modernoj IT infrastrukturi

Ovaj projekat je imao dva glavna zadatka. Prvi je prelazak u digitalni format preko 80.000 istorijskih rukopisa koji se čuvaju u Vatikanskoj apostolskoj biblioteci. Ovaj zadatak se relizacuje još od 2012. Drugi zadatak uključuje implementaciju unapređene mrežne infrastrukture koja bi omogućila efikasnu optimizaciju hlađenja, kontinuirano napajanje i skladištenje podataka.

Direktor za informacione tehnologije Vatikanske apostolske biblioteke Luciano Ammenti je izjavio: „Bilo nam je potrebno rešenje sa najnovijom tehnologijom i poslovni partner sa specijalizovanim stručnim znanjem, kako bismo vatikanskoj Apostolskoj biblioteci omogućili da lakše proširi svoje usluge u budućnosti.“

PCPress.rs Image

Strateški ciljevi

Vatikanskoj apostolskoj biblioteci je bio potreban novi data centar sa povećanom snagom i kapacitetom. Novi data centar bio je neophodan kako bi se rešili zahtevi u vezi sa upravljanjem energijom, nadgledanjem napajanja, kapacitetom i uslovima u data centru, istovremeno primenjujući najnovije tehnologije radi očuvanja bezbednosti biblioteke. Sve ovo bi omogućilo Vatikanskoj apostolskoj biblioteci da odgovori na trenutne potrebe i pripremi se za budući rast kako napreduje projekat digitalizacije.

Digitalizacija data centra Vatikanske apostolske biblioteke će omogućiti čitaocima da lako pristupe svim rukopisima, a da se pritom izbegne degradacija originalnih materijala.

Panduit rešenje

Nakon potvrđivanja Panduit-ovog rešenja prethodno instaliranog u glavnom data centru, Vatikanska apostolska biblioteka ponovo je izabrala Panduit kako bi ispunila nove zahteve mrežne infrastrukture. Data centar Vatikanske apostolske biblioteke uključuje integrisanu fizičku infrastrukturu, hardver, softver i sistem za hlađenje (hot aisle containment). Gdin. Ammenti je izjavio: „Konsultativni pristup tima Panduita zajedno sa partnerima kao što su EMC2, Stulz i Borri UPS, omogućio nam je da svoje fizičke infrastrukturne izazove rešimo sa verodostojnošću i pouzdanošću.“

PCPress.rs Image

Implementacija Panduit SmartZone™ rešenja omogućio je Vatikanskoj apostolskoj biblioteci nadgledanje i obradu podataka u realnom vremenu i trenutnim prikazom temperature napajanja, pružajući poboljšanu funkcionalnost i vidljivost u celoj svojoj fizičkoj infrastrukturi. Kako bi se upravljanje podacima odvijalo na vrhunskom nivou ovaj sistem nudi rešenja za izazove u korišćenju energije koja se koristi u biblioteci, očuvanju i zaštiti životne sredine, računarske mreže, sisteme sigurnosti i kontrole pristupa pomoću pravih informacija i alata potrebne za donošenje inteligentnih odluka.

Upotreba Panduit tehnologije pružila nam je veliki doprinos razvoju našeg data centra, posebno u pogledu efikasnosti, upravljanja infrastrukturom i dostupnosti podataka, stvarajući ravnotežu između troškova i performansi“, rekao je gospodin Ammenti.

SmartZone™ Gateway-i pojednostavljuju mrežnu arhitekturu Vatikanske apostolske biblioteke prilikom nadgledanja, upravljanja i kontrole jedinica napajanja (PDU-a) i senzora okoline, kroz jednu IP adresu, smanjujući potrebu za posebnim IP portovima. Informacije se zatim prikazuju preko internog firmware-a ili preko SmartZone™ softverske platforme, čime se vrši prikazivanje i praćenje u realnom vremenu, upravljanje i automatsko dokumentovanje operativnih podataka. Da bi poboljšao sigurnost data centra, SmartZone™ Gateway podržava čitače kartica na rack ormanima za kontrolu pristupa i upravlja šifrovanim pristupnim podacima tehnologijom pametnih kartica.

Pročitajte i:  Važnost upravljanja i nadzora kritične IT opreme u data centrima

Nadograđena mrežna infrastruktura uključuje osam Panduit energetski efikasnih rack ormana tipa  S-Type, termički razdvojenih pomoću Panduit® Net-Contain ™ Hot Aisle Contain™ (HAC) sistema za energetsku efikasnost, optimizovanu distribuciju protoka vazduha i poboljšane toplotne performanse kroz ceo data centar. Rack ormani se sastoje od komponenti koje odvajaju vruć vazduh radi poboljšanja efikasnosti hlađenja, koje je u odnosu na prethodni sistem hlađenja za 40% efikasniji, što značajno smanjuje troškove hlađenja za Vatikansku apostolsku biblioteku.

PCPress.rs Image

Da bi poboljšali menadžment kablova, istovremeno osiguravajući performanse sistema, trajnost i pouzdanost, primenjeni su NetManager™ & Patchlink™ horizontalni aranžiri kablova.

Panduit rešenje za povezivanje unutar ormana kompletno je urađeno sa bakarnim i optičkim kablovima. Zajedno sa Panduit OM3 sistemom za optička vlakana (MPO interkonekcije, ugaoni patch paneli i preterminisane kasete za vlakna) i bakarnim sistemom kategorije 6A 10 Gig koji pruža vrhunske mrežne performanse, prevazilazi najnovije industrijske standarde. Bezkompromisne performanse i pouzdanost Panduit sistema zadovoljavaju sve potrebe mreže Vatikanske apostolske biblioteke.

Prednosti poslovanja

Robusna i inovativna arhitektura integrisanog Panduit DC rešenja pružila je Vatikanskoj apostolskoj biblioteci mogućnost da uskladišti ogromnu količinu podataka generisanih projektom digitalizacije, obezbeđujući visoku pouzdanost i povećanu brzinu prenosa.

Pročitajte i:  Važna uloga serverskog rack ormara u modernoj IT infrastrukturi

PCPress.rs Image

Vreme za instalaciju Panduitovog rešenja bilo je 30% kraće od vremena potrebnog za instalaciju alternativnih rešenja, što je bila velika dodata vrednost za ukupan projekat. Panduitov projekat Vatikanske apostolske biblioteke izazvao je veliko interesovanje za slična Panduit DC rešenja.

Korisna adresa: SionNet.rs

Facebook komentari: