Datalab PANTHEON – poslovno rešenje kao podrška biznisu

Pre oko dve decenije, srpskim tržištem IT usluga dominirale su ispostave međunarodnih korporacija i veliki sistem integratori. Fokus i ciljno tržište bili su im slični – razvijeni domaći poslovni i infrastrukturni sistemi. I dok smo i jedne i druge iz pomenutih kategorija mogli da pobrojimo na prste obe ruke, tranzicija je dovela do pojave novih igrača – domaćih kompanija koje su počinjale od nule, često kao porodični, preduzetnički biznisi, ostvarujući brz rast koji ih je svrstavao u klasu srednjih preduzeća.

PCPress.rs Image

Upravo u takvim okolnostima, kompanija Datalab proširila je tada svoje regionalno prisustvo i na teritoriju Republike Srbije, pružajući do tada nepoznat koncept pune informatičke podrške poslovanju malih i srednjih preduzeća pomoću sopstvenog ERP rešenja PANTHEON.

Za više od dvadeset godina svog rada u Srbiji, Datalab je izgradio obimnu mrežu poverenja koju čini više od 30 partnerskih firmi, preko 100 konsultanata, 3000 klijenata i više od 14.000 korisnika PANTHEON ERP sistema dok je ukupan broj korisnika u svim zemljama veći od 75.000.

Fleksibilnost i modularnost kao bitna svojstva PANTHEON rešenja

Neke od kompanija koje su svoj inicijalni rast započele početkom dvehiljaditih, oslonivši se među prvima na Datalab rešenja, danas su korporacije u međunarodnim okvirima. Njihov ERP rastao je zajedno s njima, prilagođavajući se novim potrebama, izmenjenim okolnostima i promenama u poslovnoj strategiji, što su sve normalne pojave za organizaciju koja dugo i uspešno posluje na tržištu. Upravo to predstavlja jedno od bitnih svojstava PANTHEON ERP rešenja – ono je maksimalno fleksibilno, što mu omogućava da bude optimizovano i spram veličine korisnika, ali i spram prirode njegovog poslovanja (industrije unutar koje privređuje).

Pročitajte i:  ERP 2024 (Besplatno izdanje)

U strukturno-tehničkom smislu, prilagodljivost se postiže modularnošću. PANTHEON je zapravo visokointegrisan skup softverskih modula pomoću kojih se upravlja pojedinim kategorijama resursa kompanije. Tako su pojedini moduli specijalizovani za tzv. back-end (interne) poslovne procese firme, dok neki drugi pokrivaju procese proizvodnje, veleprodaje, prodaje na malo i ostale.

Prilagođenost svakom klijentu

To u praksi znači da firma koja počinje kao, na primer, mala manufaktura može da se odluči za nabavku i implementaciju samo onog ERP modula koji odgovara prirodi njenog poslovanja, a da kasnije, kako bude granala biznis, nadogradi softversko rešenje u zavisnosti od novonastalih potreba. Za PANTHEON, skalabilnost nije nikakav problem, on će savršeno dobro funkcionisati i u okruženju mikrokompanije, koliko i unutar diverzifikovanog sistema.

Fleksibilnost, modularnost, skalabilnost i pouzdanost za PANTHEON nisu kvaliteti ograničeni samo na kategorije korisnika. Štaviše, oni se protežu sve do nivoa pojedinačnih firmi. Upravo zbog činjenice da ne postoje dve iste kompanije, tim stručnjaka – konsultanata kompanije Datalab, pre otpočinjanja same implementacije detaljno analizira objektivnu situaciju u preduzeću – budućem korisniku.

Pročitajte i:  AB Soft: Više sistema u tesnoj vezi

Uz punu saradnju s vlasnicima, menadžmentom i zaposlenima, zadatak Datalab eksperata je da „snime” situaciju u organizacionom, strukturnom i informacionom aspektu postojanja firme i predlože izmene koje bi – paralelno sa uvođenjem ERP rešenja – klijenta učinile efikasnijom i profitabilnijom organizacijom.
U najnovijoj verziji programa PANTHEON 11 insistira se i na povezanosti, odnosno mogućnosti da se radi s bilo kog uređaja i s bilo kog mesta, ali i na sigurnosti i bezbednosti, što predstavlja imperativ savremenog poslovanja.

PCPress.rs Image

Uvođenje ERP rešenja – prilika za veliki skok unapred

Uvođenje ERP-a se u Datalab-u nikada nije smatralo projektom koji je odvojen od ukupne egzistencije i prosperiteta klijentske firme. Taj proces treba da predstavlja povod, momenat kada će firma evoluirati u organizacionom smislu, uvodeći odgovarajuće procedure koje će joj omogućiti lak prelazak iz faze brzog rasta podržanog raznim improvizacijama u fazu strukturirane organizacije, gde jasno ustanovljene procedure obezbeđuju otklanjanje internih, ali i uskih grla prema spoljnim partnerima.

Poverenje kao ključ uspešnog odnosa

Da bi se put od analize postojeće situacije do implementacije rešenja uspešno okončao, ključnu ulogu ima poverenje.

Kompanija koja uvodi ERP rešenje je po prirodi posla upoznata sa svim detaljima klijentske kompanije, njenog poslovanja, menadžmenta i zaposlenih. Zbog toga njihov odnos prevazilazi uobičajen obim i vremenski ograničeno trajanje poslovnog partnerstva.

Pročitajte i:  Comtrade Cloud: prednost u poslovanju savremenih kompanija

Misija Datalab-a je da stalnim inovacijama obezbedi kvalitetan poslovno-informacioni sistem svima, čak i malim preduzećima. Kroz kontinuirano jačanje poverenja Datalab želi korisnicima da pomogne u razvoju i realizaciji strategije, i pomoću optimizacije poslovnih procesa i automatizacije radnih procesa pomogne u povećanju profita. Godine uspešnog delovanja na srpskom tržištu i broj klijenata koji se neprestano uvećava svedok su da takva orijentacija predstavlja ključ dugoročnog uspeha.

Datalab PANTHEON – vodeće ERP rešenje u Srbiji

PANTHEON ERP se nalazi u top 3 ERP rešenja u Srbiji, a na prvom je mestu među domaćim rešenjima – mereno prema tržišnom učešću koje iznosi 5,4 odsto.

PANTHEON ERP se nalazi u samom vrhu tabele broja implementacija u 2020. godini sa 128 instalacija, a po broju instalacija prednjači u prerađivačkoj industriji, saobraćajnoj delatnosti, trgovini, turizmu i poslovnim uslugama.

Datalab je jedan od svega dva ERP ponuđača u Srbiji koji pokriva tri i više okruga s po više od 10 referenci, što ukazuje na odličnu pokrivenost i podršku u bilo kom delu regiona.

Izvor: SITO, 2021.

Korisna adresa: Datalab.rs

Autor: Dušan Katilović

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,