DataSlide: Hard disk sa pravougaonim pločama

dataslide_diagramSSD diskovi se polako probijaju na tržište, zahvaljući dobrim performansama, maloj potrošnji energije i nedostatku pokretnih delova, ali već je na vidiku novo rešenje za skladištenje podataka: kompanija DataSlide razvija hard disk sa pravougaonim pločama.
Dok se kod klasičnih hard diskova ploče okreću a glave za čitanje/pisanje pomeraju i tako pristupaju podacima zapisanim na pločama, DataSlide-ovo rešenje nazvano “Massive 2D Parallel Storage Technology,” se sastoji od pravougaone ploče sa magnetnim slojevima na obe strane i dve konzole sa nizovima glava sa čitanje/pisanje koje mogu da rade paralelno, tj. istovremeno. Pizoelektrični translatorni motor pomera ploču i tom prilikom se pristupa podacima.
Ovim postupkom se potiže 160.000 ulzano-izlaznih operacija u sekundi i prenos podataka brzinom od 500 MB/s, što je bolje i od najbržih aktuelnih diskova; pritom, ovakav disk ne troši više od 4 W. Za razliku od klsičnih diskova, glave i ploče su u fizičkom kontaktu, ali to neće imati negativan uticaj na trajnost, jer će ploče biti prekrivene dijamantnim slojem (industrijskim, naravno).
Iako ovo rešenje obećava, trebaće vremena da se ovaj sistem usavrši; očekuje se da će se u prodavnicama pojaviti za nekoliko godina.

Pročitajte i:  Samsung bi mogao prvi da napravi NAND od 1000 nivoa

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,