ERP 2024

DeepMind AI sada ima katalog svih proteina poznatih nauci

Krajem 2020. godine, odeljenje DeepMind kompanije Alphabet je predstavilo svoj novi algoritam za predviđanje nabora proteina, AlphaFold, i pomoglo u rešavanju naučne dileme koja je pola veka zbunjivala istraživače. U godini od njegovog beta izdanja, pola miliona naučnika iz celog sveta pristupilo je rezultatima AI sistema i citiralo ih u svojim studijama više od 4.000 puta.

PCPress.rs Image

DeepMind je objavio da još više povećava taj pristup radikalnim proširenjem svoje javno dostupne baze podataka AlphaFold Protein Structure Database (AlphaFoldDB) — sa milion unosa na 200 miliona unosa.

Pokrivanje svih poznatih proteina na Zemlji

Alphabet se udružio sa EMBL-ovim Evropskim institutom za bioinformatiku (EMBL-EBI) na ovom poduhvatu, koji pokriva proteine iz svih kraljevstava života – životinja, biljaka, gljiva, bakterija i drugih. Rezultati se mogu pogledati na veb lokacijama UniProt, Ensembl i OpenTargets ili preuzeti pojedinačno preko GitHub-a.

AlphaFold je korišćen u brojnim primenama, od unapređenja istraživanja gube i Čegasove bolesti do očuvanja pčela i rešavanja zagađenja plastikom. DeepMind je takođe razvio AI koji može nadmašiti vrhunske ljudske igrače, savladati igre čak i bez poznavanja pravila, pa čak i poboljšati obrasce saobraćaja. Suosnivač DeepMind-a, Mustafa Suleiman, napustio je kompaniju u januaru kako bi pokrenuo novi poduhvat, Inflection.AI, sa suosnivačom LinkedIn-a Ridom Hofmanom.

Pročitajte i:  Suosnivač Google DeepMind-a pridružuje se Microsoftu  

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: