ERP 2024

Degustacija hrane koja se prikazuje na ekranu uz pomoć gadžeta

Kada pogledate dovoljan broj video zapisa o hrani i putovanjima na YouTube-u javi se želja da ste tamo lično i da probate i pomirišete hranu. Iako su postojali neki pokušaji stvaranja „smell-o-vision“, čini se da bismo u budućnosti mogli i da okusimo hranu kroz naš ekran zahvaljujući Taste Display ili Norimaki Synthesizer-u.

PCPress.rs Image

Liznite ekran da osetite ukus

Razvijen od strane istraživača Homei Miyashita, ovo je u osnovi displej koji kada se poliže na vaš jezik može da prenese ukuse onoga što vidite na ekranu. Iako to možda i nije baš zadovoljavajuće u poređenju sa pravom hranom koju stavimo u usta i sažvaćemo, u najmanju ruku može vam dati predstavu o tome šta biste mogli da očekujete.

Ovo se bazira na konceptu zavaravanja očiju da vide nešto što ne postoji, a Miyashita se pitao da li se taj princip može primeniti na jezik. Taste Display poseduje cevčice sa gelom napravljenim od agara a koji služe da stimulišu naših pet čula ukusa: slatko, slano, kiselo, gorko i umami.

Kombinacija gelova će da varira u zavisnosti od hrane koja je u pitanju, na primer, hrana koja je više kisela iskorisiće više gela koji je napravljen da stimuliše naše receptore za kiselo, a to važi i za ostale.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,