RCS (Rich Communication Services) – protokol koji će zameniti WhatsApp

WhatsApp je još pre nekog vremena postao dominantna platforma za razmenjivanje poruka, te se popeo na sam vrh komunikacione piramide, ostavljajući konkurenciju u pozadini. Među potisnutima su se našle i SMS poruke, što i nije tako loše, ako se imaju u vidu svi propusti ovog sada već zastarelog načina komunikacije. Ipak, ni jedna prevlast ne traje večno, pa Google Android izaziva WhatsApp, a sa novim RCS protokolom koji stiže da zameni sve.

PCPress.rs Image

SMS naslednik

SMS poruke su zauvek promenile načine na koje komuniciramo, ali izgleda da već neko vreme ne ispunjavaju potrebe modernih korisnika, te im nedostaju funkcije na koje su ovi navikli zahvaljujući aplikacijama koje konstantno evoluiraju u okviru pametnih telefona. Upravo je zbog toga Google usvojio RCS (Rich Communication Services) protokol za slanje poruka, koji bi trebalo da zameni dosadašnji SMS/MMS standard.

RCS donosi niz promena, te će broj karaktera u okviru jedne poruke biti ograničen na osam hiljada (za razliku od SMS poruka gde je 160), korisnik koji čeka poruku moći će da vidi kada onaj sa kojim komunicira počne sa kucanjem (kao kod mnogih aplikacija za razmenjivanje poruka), sve aplikacija za komunikaciju će biti sinhronizovane, poruke će se slati i uz pomoć Wi-Fi i mobilne konekcije, a tu su i grupni razgovori, audio poruke i end-to-end enkripcija. Iako ove opcije izgledaju kao standardna ponuda u okviru bilo koje aplikacije, ipak se radi o značajnom unapređenju u odnosu na SMS poruke, te će moderne opcije stići na nešto što se danas smatra prastarim formatom za komunikaciju.

Pročitajte i:  Najnovije beta verzije WhatsApp-a za Android otkrivaju dve nove funkcije koje dolaze u aplikaciju 

WhatsApp je među prvima popularizovao prelazak sa SMS-a na posebnu platformu za razmenjivanje poruka, te korisnicima omogućio da razmenjuju više podataka, i to besplatno. Kasnije su došli i grupni, te video pozivi, te end-to-end enkripcija koja je u međuvremenu postala zaštitni znak platforme. Tako se način razmenjivanja poruka promenio zauvek.

PCPress.rs Image

 Naredni veliki korak

RCS stiže kao sledeći veliki korak, te proizvod udruženih snaga kompanije Google i velikih mobilnih operatera. Planirano je da ovaj protokol ujedini najbolje od dva sveta – prilagodljivost SMS poruka, te funkcionalnost platformi kao što su WhatsApp i iMessage. Jedini problem je bio što se u tom procesu oslanjalo na SMS infrastrukturu, koja je odavno prepoznata kao nesigurna, a najpre zbog toga što poruke prolaze kroz data centre, gde može da ih vidi svako ko poželi, budući da je sigurnost obično na bazičnom nivou.

Rešenje je došlo u obliku end-to-end enkripcije, koja uklanja sve posrednike u komunikaciji, a sa njima i sve ranjivosti. Tako RCS poruke mogu da čitaju samo oni koji ih šalju, te oni kojima su namenjene, pa je tako uklonjena velika ranjivost koja je razvoj protokola kočila u poslednje vreme.

Pročitajte i:  Funkcija Android Auto-a za sumiranje tekstova dok vozite se sada uvodi

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,