Dell predstavio novi koncept modularnog laptopa

Prošle godine, Dell je predstavio Concept Luna, njihovo viđenje laptopa sa manje šrafova, sa komponentama koje se lako mogu nadograditi i reciklirati. Ove godine, taj koncept je dodatno unapređen. Najnoviji Luna laptop može da se rasklopi za samo 30 sekundi, upotrebom jednostavnog alata, bez brige o kablovima i šrafovima.

dell

Razvojem ovog potpuno modularnog dizajna, omogućeno je da se svaka komponenta može brzo i lako postaviti na svoje mesto, upotrebom samo jednog specijalizovanog alata. Posebne komponente su displej, audio deo, baterija, ventilator procesora, matična ploča, pa čak i displej. Kada je sklopljen, novi Concept Luna liči na Dell Latitude prenosne računare.

Razlika u odnosu na prošlogodišnji model je u načinu povezivanja komponenti. Dok je kod tog modela ipak bilo potrebno neko tehničko predznanje da bi se računar rasklopio, novi model može da sklopi svako ko je sposoban da ubaci SIM karticu u telefon (jer koristi vrlo sličan sistem sklapanja i rasklapanja). Takođe, sada je napravljen prostor za aktivni hladnjak, što znači da će računar moći da pokreće moćniji procesor.

Pročitajte i:  Dell otpušta zaposlene kako bi smanjio troškove  

Ovakva konfiguracija računara omogućava da ga brzo i lako rasklapa robotska ruka, kojoj za taj posao ne treba više od desetak sekundi. To bi moglo da utiče na budućnost tehničkih uređaja koji se svake godine prodaju u milionima primeraka, a po njihovoj zameni, većina komponenti je i dalje sasvim upotrebljiva. Na taj način bi se smanjila cena novih računara, jer bi korisnici mogli da kupuju samo komponente koje žele da unaprede. Recimo, zašto bi neko menjao tastaturu i displej, ako su oni i dalje sasvim upotrebljivi, ili recimo SSD na kome se nalaze svi podaci? Uz sve to, zamena i unapređenje računara bi mogli da se obave u samoj prodavnici, i da kupac odmah dobije unapređeni računar.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,