Linus Torvalds najavljuje Linux 6.1

Linus Torvalds objavio je verziju 6.1 projekta i upozorio da je sada otvoren „prozor spajanja iz pakla“.

PCPress.rs Image

Torvalds neće uzeti u obzir kod koji kasni ili se već nije pojavio u Linux–next, za verziju 6.2

Nakon svakog izdanja Linux kernela slede dve nedelje u kojima saradnici šalju kod koji bi želeli da vide u sledećoj verziji. Izdanje Linuxa 6.1 od 11.12. znači da se taj prozor zatvara 26. decembra – dan nakon praznika. „Želim da ponovim da ću biti prilično strog u pogledu pravila prozora spajanja“, napisao Torvalds. „Pravila su da su zahtevi za povlačenje koji su mi poslati tokom prozora spajanja trebalo da budu spremni _pre_ prozora spajanja, i da su videli neko vreme u Linux-next. Nema serije eksperimentalnog novog razvoja u poslednjem trenutku koji nije video naša testiranja.” Linux-next je scenska oblast koju tim za programere kernela koristi da stavi u red koda koji je označen kao namenjen za sledeće izdanje kernela, i stoga dobija određenu pažnju pre nego što prozor spajanja počne.

Pročitajte i:  Roblox nije blokirao Linux ili Steam Deck  

„Dakle, ako već shvatite da posao nije bio u Linux–next, hajde da se svi složimo da mi uopšte ne šaljemo zahtev za povlačenje, i svi ćemo biti zadovoljni mirnom sezonom na kraju godine.” Dobra vest je da su programeri kernela izgleda primetili i poslušali prethodna Torvaldsova upozorenja o predbožićnom prozoru spajanja. „Srećan sam što mogu da izvestim da… Već imam dva tuceta zahteva za povlačenje za sutra na čekanju u svom prijemnom sandučetu. I nadam se da ću dobiti još jednu grupu preko noći, tako da mogu da pokušam da zaista obavim što veći deo prozora za spajanje ranije ,” napisao je.

„Svi želimo da imamo mirnu sezonu praznika. A možda i praznična sezona u kojoj će se proceniti verzija 6.1 kernela, koja se može pohvaliti podrškom za programski jezik Rust kao svojom verovatno najznačajnijom karakteristikom. Ostali zanimljivi dodaci uključuju više podrške za LoongArch CPU arhitekturu proizvedenu u Kini, uvodni rad na podršci za Wi-Fi 7 i bezbednosne ispravke za neke neispravne Wi-Fi rutine u prethodnim verzijama kernela. Takođe je uloženo mnogo napora da se poboljšaju performanse Linux-a na laptopovima i poboljšana energetska efikasnost za AMD-ov RYZEN silicijum koji je usmeren na PC. Da li bi ti dodaci mogli da učine 2023. godinom Linuxa na desktopu? Sada bi to bilo nešto vredno slavlja.

Pročitajte i:  Kritična ranjivost koja pogađa većinu Linux distribucija omogućava postavljanje bootkitova 

Izvor: Theregister

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,