Delta Holding Inkubator: kako inovirati?

Kada govorimo o inovativnim kompanijama, uglavnom ih povezujemo s tehnološkim globalnim gigantima. Verovatno s razlogom jer su njihova rešenja disruptivna i skalabilna ili, srpski rečeno, menjaju način na koji se nešto do sada radilo na globalnom tržištu u vrlo kratkom vremenskom roku.

PCPress.rs Image

S napretkom informacionih tehnologija, većinu inovacija počeli smo da povezujemo upravo s rešenjima iz ove oblasti jer nam je i dobar deo svakodnevice povezan s telefonima, računarima, aplikacijama, programima, gadžetima…

Ima li onda mesta za inovacije u kompanijama koje se bave tradicionalnim biznisima?

Zbog upotrebe različitih tehnologija, svaka kompanija koja želi vodeće mesto na tržištu uslovljena je da posao obavlja brže, efikasnije i bolje upravlja resursima kojima raspolaže. Otuda je proces digitalizacije i uvezivanje raznih procesa u kompanijama sada neminovnost.

S druge strane, inovacije se ne odnose samo na IT rešenja. Često zaboravljamo da se inoviraju biznis-modeli po kojima kompanije rade, načini komunikacije, sistematizacija radnih mesta uvođenjem novih pozicija. Tako je, na primer, inovacija uvođenje pozicije Microsoft Office 365 trenera koji će raditi na poslovima obuke zaposlenih za efikasniju upotrebu aplikacija koje ovaj paket nudi. Drugi primer je uvođenje pozicije menadžera za inovacije čiji je posao da, između ostalog, omogući zaposlenima da na sistematičan način realizuju svoje ideje do inovacija. Da osmisli, primeni i koordinira programe za evaluaciju i unapređenje ovih procesa zajedno s menadžmentom kompanije.

PCPress.rs Image
Nadica Milanović, menadžer za inovativne projekte

Bez obzira na spremnost velikih kompanija da inoviraju, brojne procedure u tom procesu mogu biti faktor usporavanja – kao što su odobrenja na različitim nivoima, procedure nabavke, tenderi, planovi… Osim postavljanja sistematičnog pristupa procesima inovacija, jedan od načina za ubrzavanje ovih procesa u kompanijama jeste saradnja sa startapima koji nude rešenja za oblasti poslovanja koje kompanija želi da unapredi. U odnosu na resurse kojima raspolaže i ciljevima kojima stremi, može pokrenuti i sopstveni startap inkubator, kao što je Delta Holding 2018. pokrenuo Delta Biznis Inkubator. Program je prve dve godine realizovan s mentorima iz kompanije, u oblastima poslovanja članica Delte. Značaj programa za razvoj stratap ekosistema u Srbiji, ali i mogućnost za investiranje u nove ideje, prepoznale su i druge kompanije koje su kao partneri želeli da se pridruže podršci programu. Pridruživanjem partnera, otvorile su se mogućnosti timovima da prijave ideje iz različitih oblasti, ali i da imaju mentore sa iskustvom u razvoju startapa, ekspertima u oblasti marketinga, finansija…

Budući da je program počeo da okuplja sve više partnera, novi naziv programa bio je logičan sled. Od 2022. program nosi naziv D Inkubator, ali to nije jedina promena. D Inkubator sada ima više partnera, više mentora, konkurs koji je otvoren tokom cele godine (presek prijava za ulazak u program obavlja se početkom maja), mesec dana posvećenih predavanjima u vezi s razvojem startapa, rad s biznis mentorima i mentorima u skladu s potrebama tima, co-working prostor, razmena znanja i iskustava, povezivanje i na kraju predstavljanje ideje pred investitorima.

PCPress.rs Image

Dinamičan program koji se iz godine u godinu razvija i postaje sve veći. Ako imate startap ideju, prijavite se!

Na kraju, odgovor na pitanje „kako inovirati”? Recept je sledeći – postavite cilj koji želite da postignete promenom, šta želite da radite drugačije, ponudite zaposlenima način i podršku da predlažu i realizuju svoje ideje. Realizovane ideje nagradite i promovišite u kompaniji. Sagledajte kojim resursima raspolažete i u odnosu na to kreirajte svoje programe ili angažujte nekoga da vam u tom procesu pomogne. Nije jednostavno i lako, zahteva vreme i posvećenost, zato postoji i drugi način – čarobni štapić koji sve uređuje čistom magijom. Srećno!

Korisna adresa: dinkubator.rs

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,