Desilo se: Activision Blizzard otpustio 800 zaposlenih nakon rekordne 2018. godine

Activision Blizzard je počeo sa otpuštanjem dela od svojih 9600 zaposlenih, uglavnom u sektorima koji se ne bave razvojem igara. Ovo je možda iznenađenje kada se zna da je prošle godine ova kompanija ostvarila rekordan neto prihod od 7.5 milijardi dolara(2017. godine je zaradila 7.02 milijarde dolara). Najavljeno je otpuštanje 8% zaposlenih, što je oko 800 ljudi. Sve to je urađeno jer kompanija planira restrukturiranje i fokusiranje na svoje osnovne i najprofitabilnije franšize, kao što su Overwatch, Diablo, Call of Duty, Candy Crush, Warcraft i Hearthstone.

PCPress.rs Image

Izvršni direktor Activision-a, Bobi Kotik, izjavio je da iako su finansijski rezultati za 2018. godinu najbolji u istoriji, ona nije ostvarila svoj puni potencijal. Da bi se to dogodilo, najavljen je niz važnih organizacionih promena, kako u strukturi same kompanije, tako i u njenom rukovodstvu.

Izveštaji o otpuštanjima u Activision Blizzard-u počeli su da se pojavljuju prošle nedelje. Activision je, prema dogovoru koji je objavljen prošlog meseca, odustao od Destini franšize, prepuštajući je kompaniji Bungie koja ju je i razvila. Pored toga, esport i online igre koje je razvio Blizzard, kao što su Overwatch, Heartstone i World of Warcraft, već neko vreme stagniraju ili je njihova baza igrača u konstantnom opadanju u poslednjih godinu dana.

Pročitajte i:  Call of Duty Black Ops 6 će po izlasku odmah biti dostupan na Xbox Game Pass-u

Call of Duty će nastaviti da bude vodeća franšiza za Activision, a Call of Duty World League će se posvetiti veća pažnja nakon restruktuiranja. Kompanija planira da lansira gradske lige u esport naslovima, a potvrđen je izlazak još jednog novog e-sport naslova tokom ove godine.

Overwatch liga će biti unapređena. U Kotikovom pozivu investitorima, naglasio je da The Overwatch koji danas poznajemo predstavlja samo mali deo onoga što ova franšiza može da postane. Activision mora da se strukturno pojednostavi kako bi brzo reagovao na promenljive tržišne uslove i nove poslovne modele. Takođe je najavio da će kompanija više pažnje posvetiti mobilnim tržištima za free-to-play igre. U tom kontekstu najavljeno je da se trenutno radi i na mobilnim verzijama Diabla i Call of Duty igara.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: