Devolo powerline na 200 Mbps

dLAN 200 AVplus StarterKitDevolo je nemačka firma koja je specijalizovana za izradu adaptera za prenos raznih signala preko električne kućne instalacije. Predstavljamo vam par brzih eternet adaptera — Mladen Mijatović

Devolo se od 2002. godine bavi razvojem rešenja za prenos signala preko niskonaponske mreže. Njihovi proizvodi su nama posebno interesantni zato što su, za razliku od dalekoistočnih proizvođača koji se trude da budu univerzalni, optimizovani za evropsku mrežu. Ovaj proizvođač ima čitavu seriju powerline rešenja koji obuhvataju prenos eternet signala, hibridna rešenja kombinovana sa WiFi interfejsima, pa čak i adaptere koji služe za distribuciju DVB-S i DVB-S2 signala od satelitske antene do kućnog risivera kroz niskonaponsku mrežu, umesto kroz antenske koaksijalne kablove. Kraće rečeno, drže se principa da nema potrebe za bušenjem zidova i razvlačenjem raznoraznih kablova, kada u svakom domu već postoje kablovi za struju koji mogu da posluže. Tehnologija se reklamira pod imenom dLAN (direct LAN), a ovoga puta predstavljamo vam komplet od dva eternet powerline adaptera pod nazivom dLAN 200 AVplus StarterKit.

Već na prvi pogled vidi se da je proizvođač došao na jednostavnu ali vrlo korisnu ideju kako da uštedi jednu šuko-utičnicu i istovremeno natera korisnike da poštuju preporuku o načinu na koji adapteri treba da se povezuju. Adapter ima sopstvenu šuko-utičnicu, tako da kad ga uključite u struju – i dalje vam ostaje na raspolaganju jedna slobodna utičnica, a dodatna korist je to što ova utičnica filtrira mrežni napon. Preporuka proizvođača je da se zbog dobre brzine prenosa adapter nikako ne uključuje u produžni kabl ili u višestruke utičnice, već direktno u zid, dok se produžni kabl eventualno priključuje u pomenutu utičnicu na samom adapteru.

Dok je prva generacija powerline adaptera pružala brzine prenosa od skromnih 14 Mbps, a sledeća 85 Mbps, adapteri dLAN 200 AV mogu da se pohvale brzinom do 200 Mbps na rastojanjima do 300 metara. Zbog ovoga su pogodni čak i za striming video-materijala visoke definicije, tako da mogu da posluže i za povezivanje SetTop Box uređaja i kućnih medija centara. Interesantno je to što adapteri imaju na sebi jednostavan indikator brzine i kvaliteta veze: ako lampica sa oznakom dLAN svetli zeleno, veza je odlična i pogodna za HD video-striming, narandžasto znači da je dovoljno dobra za SD striming i igranje online igrica, a ako je crvena – možete računati samo na jednostavan prenos podataka i surfovanje po Internetu.

Devolo-tabZa razliku od sličnih uređaja ovog tipa, dLAN 200 AVplus možete da uparite bez pomoći računara. Jednostavno uključite dva ili više adaptera u istoj kući/stanu (važno je da ne budu razdvojeni strujomerom) i između njih se uspostavlja transparentna eternet veza na nivou Layer 2 – kao da imate eternet svič čiji su portovi distribuirani po različitim sobama. Naravno, nekada ne želite da se svi oni međusobno "vide", pa tada možete da uključite enkripciju, tako da mogu da komuniciraju samo oni uređaji koji dele isti enkripcioni ključ. Ovo se radi tako što pritisnete taster za enkripciju na jednom adapteru, a zatim u roku od dva minuta i na svim ostalim adapterima koji treba da čine istu mrežnu grupu. Ako u mreži imate i starije modele adaptera dLAN 200 AV koji nemaju ovaj taster, moraćete da se oslonite na softversku aplikaciju koja stiže na CD-u, ali ne zaboravite da pre toga ažurirate firmver na starim uređajima. Dovoljno je instalirati softversku aplikaciju na računar koji je povezan na jedan od adaptera u mreži da bi se kroz nju postavila lozinka za taj, a unosom jedinstvenih kodova ispisanih na samim adapterima i na ostale uređaje u mreži. Softver je dostupan u verzijama za platforme koje rade pod Windows-om, Mac OS-om X i Linux-om.

Uz sve ovo, adapteri Devolo powerline su i vrlo štedljivi, pa će, recimo, isključiti mrežni interfejs kada detektuju da nema mrežnog saobraćaja. Zahvaljujući ovoj i sličnim funkcijama, oni troše gotovo dva puta manje električne energije od sličnih uređaja.

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,