BIZIT plus

Robin Hud poznat kao Zevs

cybercrimeSajberkriminalci koji još nisu počeli da rade za neku tajnu špijunsku organizaciju ili firmu koja se bavi proizvodnjom bezbednosnih alata u IT svetu, su uspeli da zarade blizu milion dolara korišćenjem kompjuterskog trojanca poznatog pod imenom Zevs. Dobro, nisu baš zaradili, pre su maznuli, ali tek ćemo videti da li je i to tačno.

Uglavnom, napad na bankarske sisteme (koliko za sada znamo, u pitanju je samo jedna banka u Velikoj Britaniji) je počeo iz Moldavije, gde je trojanac Zevs 3 prenosio novac sa oko 3000 kompromitovanih bankarskih računa počevši 5. jula. Trojanac nije koristio nikakvu novu tehnologiju, već poznate propuste u Internet Explorer-u, Javi i Adobe Reader-u, a širio se po svetu korišćenjem standardnih i sasvim legalnih marketinških kampanja, uključujući i putem Yahoo marketing alata. Većina poznatih i vrlo cenjenih antivirus i antitrojan alata nije prepoznala Zevsa ni na jednom od zaraženih računara.

Trojanac je započinjao prenos novca samo sa onih računa na kojima je postojalo više od 800 funti, čime je sam sebe strpao u klasu Robin Hud osvetnika: kradem od bogatih da bih udelio siromašnima… to jest sebi. Zaključak koji su neki stručnjaci za bezbednost doneli na osnovu ovoga, a koji će im se brzo obiti o glavu, je da je jedan od načina da izbegnete ovakve probleme u budućnosti korišćenje manje poznatih Web browser-a ili alata za čitanje dokumenata, koji su, samim tim, manje zanimljivi proizvođačima trojanaca i virusa.

PC Press

Facebook komentari: