Digitalizacija javne uprave pomoću eZUP-a

Informacioni sistem eZUP je informatički alat koji omogućava pribavljanje podataka po službenoj dužnosti, a to predstavlja veliki iskorak u automatizovanju administrativnih postupaka i uvođenju moderne elektronske uprave u Srbiji. Osam institucija, kao nosioci najveće baze podataka, omogućili su pristup podacima iz ukupno dvadeset dve baze podataka preko Servisne magistrale organa. To su: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, Nacionalna služba za zapošljavanje, Ministarstvo pravde, Poreska uprava Republike Srbije i Republički geodetski zavod. Informacioni sistem eZUP danas koristi 320 različitih institucija javne uprave koje na dnevnom nivou razmenjuju podatke u delićima sekunde.

PCPress.rs Image

Od početka korišćenja ovog informacionog sistema, izvršeno je više od 550.000 usluga. To bi značilo da građani u poslednjih godinu dana nisu gubili vreme noseći dokumenta i potvrde po šalterima, već su to elektronski obavljali državni službenici po službenoj dužnosti. Ovaj podatak govori i o tome da je uvođenjem ovog informacionog sistema, građanima ušteđeno više 500.000 sati čekanja na šalterima javne uprave, dok je država uštedela više desetina miliona dinara na štampanju i izdavanju papirnih dokumenata. U prvih sedam meseci ove godine napravljeno je 30% manje papirnih izvoda iz matičnih knjiga rođenih nego u istom periodu prošle godine. Ako se uzme u obzir da je 2017. u odnosu na 2016. godinu proizvedeno 24% manje papirnih izvoda, prateći ovaj trend, smatramo da će papirni izvodi zahvaljujući eZUP-u vrlo brzo otići u istoriju.

Pročitajte i:  Na Portalu eUprava od danas dostupne elektronske usluge za građane u okviru regionalne inicijative Otvoreni Balkan

Vlada Republike Srbije se sve više zalaže na polju digitalizacije, a posebno za digitalizaciju javne uprave u cilju njene ekonomičnosti, transparentnosti i efikasnosti. Sredstvo za postizanje cilja je moderna i svima dostupna elektronska uprava Srbije, a dokaz uspešnosti Vlade leži u implementaciji informacionog sistema eZUP.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,