BIZIT plus

Digitalna piraterija SAD „košta“ preko 29 milijardi dolara godišnje

Piraterija ne utiče samo na američku indus triju zabave, stoji u novoj studiji američke vlade, već ograničava potencijal zarade u industriji, a istovremeno šteti ekonomiji.

Digital piracy

Globalna digitalna piraterija košta američku filmsku i televizijsku industriju procenjenih minimum 29,2 milijardi dolara i čak 71 milijardu dolara godišnje, prema novoj studiji koju je u utorak objavio Centar za globalnu inovaciju Američke privredne komore. To predstavlja smanjenje prihoda sa 11% na 24%. U studiji se takođe navodi da je zbog piraterije izgubljeno od 230.000 do 560.000 radnih mesta, što je rezultiralo padom BDP-a u SAD-u od 47,5 milijardi dolara, sa najvišom cifrom od 115,3 milijarde dolara u 2017. godini.

„Digitalna video piraterija dovodi do značajnih gubitaka za američku ekonomiju, šteteći preduzećima u rasponu od firmi za proizvodnju sadržaja do inovativnih tehnoloških kompanija koje pokreću revoluciju u digitalnoj distribuciji“, izjavio je David Hirschmann, izvršni direktor GIPC-a. „Iako ne postoji jedinstveno rešenje, globalna saradnja među industrijama i vladama u cilju edukacije potrošača o opasnostima piraterije, zajedno sa širenjem pravnih mogućnosti u slučajevima kršenja prava, neophodna je kako bi se ograničili ovi negativni efekti.“

Pročitajte i:  Američka sajber agencija optužuje ruske hakere za napad na vladine mejlove   

Metodologija studije koristila je procene zasnovane na broju digitalno piratizovanih filmova i TV serija, tržišnoj vrednosti tog sadržaja i koliko bi tog sadržaja bilo kupljeno. Najveći krivac za pirateriju je online striming, što čini više od 80% piratskog sadržaja, navodi se u studiji.

Izvor: CNET

Facebook komentari: