ERP 2024

Digitalna umetnička dela kopirana više nego Pikasove slike

Veštačka inteligencija (AI) menja život koji poznajemo, a za digitalne umetnike kao što je Greg Rutkowski je posebno teško – njihova dela se nemilosrdno kopiraju.

PCPress.rs Image

Rutkowski kaže da je njegova umetnost korišćena za obučavanje AI alata više od 400 hiljada puta, i to samo od septembra 2022. godine. Niko ga nije pitao za dozvolu, a naknadno je utvrdio da je njegovo ime iskorišćeno više puta nego imena Pabla Pikasa i Leonarda da Vinčija.

Njegove slike su korišćene za igre kao što su Dungeons and Dragons i Magic: The Gathering, a zbog novih „AI umetnika“ brine za svoju umetničku budućnost. Sajtovi poput Midjourney, Dall.E, NightCafe i Stable Diffusion su već poznati po generisanju slika koje liče na umetnička dela, a generišu ih samo nekoliko sekundi nakon što korisnik opiše ono što želi.

Nisu ovi sistemi sami naučili da „slikaju“ – trenirani su uz pomoć slika s interneta, a umetnici se žale da je to učinjeno bez njihovog pristanka. To utiče na njihove karijere, jer ni sami više ne razlikuju svoje slike od onih koje su napravili AI alati.

Pročitajte i:  PC Press video: 50 miliona evra za ciklus treniranja ChatGPT3 | Prof. dr Stevan Milinković

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,