Hiljade Chromebook-ova uskoro postaje neupotrebljivo

Jeftini Chromebook-ovi doživeli su renesansu početkom pandemije, kada su ih škole kupovale u velikom broju da bi ih delile svojim učenicima za online nastavu. Međutim, oni nisu samo hardverski slabiji od klasičnih prenosnih računara, jer sadrže jednu začkoljicu. Naime, oni su napravljeni sa ograničenim „rokom trajanja“, pa zbog nemogućnosti ažuriranja softvera postaju neupotrebljivi tri do šest godina nakon prvog predstavljanja. A pošto su škole bile najveći kupci Chromebook-ova, sada dolazi vreme kada će od njih ostati samo gomila neupotrebljivog hardvera.

PCPress.rs Image

Jednokratni računari

Postavlja se pitanje zašto se na te računare ne bi instalirao neki drugi softver? Međutim, nije samo softver u pitanju. Chromebook-ovi su dizajnirani za „jednokratnu“ upotrebu i pored softvera, počinju da otkazuju i hardverske komponente. Rezervnih delova nema na tržištu, a ako bi se i pronašli, koštaju toliko da je popravka neisplativa.

To je dovelo da je Oakland Unified SChool District iz kalifornije bio prinuđen da u poslednjih godinu dana zamene 3.851 Chromebook. U narednih pet godina očekuje se da će svoj životni vek završiti 60 različitih modela Chromebook-ova, pa će ova ustanova morati da zameni oko 40.000 računara. IT stručnjaci će pokušati da spasu koliko god mogu hardvera, ali se očekuje da će velika većina delova morati da ide na đubre.

Pročitajte i:  Google je predstavio procesor za data centre i novi AI čip

Google je naveo da je ugradnja „roka trajanja“ softvera bila neophodna zbog bezbednosnih razloga i zbog održavanja kompatibilnosti. Ipak, ovo deluje i kao jedan od neželjenih problema moderne tehnologije – „planirana zastarelost“. Naime, proizvođači nas već godinama „navikavaju“ da će njihove (skupo plaćene) uređaje, bilo da se radi o telefonima, računarima, televizorima, pa čak i beloj tehnici, morati da zamene već posle nekoliko godina. To pogoduje samo proizvođačima koji na taj način povećavaju profit. S druge strane, korisnici se primoravaju na dodatne troškove, a enormno se povećava i elektronski otpad jer se danas reciklira manje od četvrtine delova u zamenjenim uređajima.

Chromebook-ovi koji su kupljeni pred pandemiju i tokom 2020. godine, uskoro će doći na red za zamenu. Međutim, noviji modeli ovih računara verovatno će raditi malo duži vremenski period. Suočeni sa brojnim žalbama, Google se nedavno obavezao da će produžiti garantovani radni vek Chromebook-ova na osam godina, tako da će korisnici koji su kupili ove računare proizvedene tokom prošle i ove godine moći da ih koriste otprilike do kraja ove decenije.

Pročitajte i:  Google Pixel 8A u svim bojama  

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari: