Digitalni ključevi automobila uskoro dostupni

Naši pametni telefoni mogu učiniti gotovo sve. U slučaju Samsung Galaxy -a, uskoro mogu zameniti fizički ključ od automobila. Novi sistem je zasnovan na NFC i UWB tehnologijama za prenos pristupnih kodova.

PCPress.rs Image

Digitalni ključ

Prvi put je najavljen u januaru na Samsung-ovom događaju Galaxy S21. Hyundai je u četvrtak otkrio da će njegov nadolazeći model GV60 biti prvi koji će raditi sa novim modelom digitalnog ključa proizvođača telefona – barem za vlasnike GV60 koji žive u Koreji.

Digitalni ključ koristi NFC i ultra širokopojasne (UWB) tehnologije kako bi vozačima odobrio pasivan pristup svojim vozilima. Sve dok je vaš Galaxy telefon kod vas, vozilo će se automatski otvarati kada mu se približite. Ključ se takođe može podeliti sa “porodicom i prijateljima”. Mada će morati da se koriste određeni modeli telefona kao što su Galaxy S21+ ili Note20 Ultra ili Z Fold 2 ili 3 da bi sistem funkcionisao. Sistem je dizajniran da radi i na Android-u verziji 12 i novijim verzijama, pod pretpostavkom da telefon poseduje UWB čip, mada bi trebao da radi i preko NFC tehnologije.

Pročitajte i:  Samsung najavio 2 nm AI čipove sa HBM3 memorijom

PCPress.rs Image

Zajednička saradnja dve kompanije

Hyundai promoviše Samsung-ov ugrađeni Secure Element (eSE) u smislu zaštite podataka. Sistem prenosa zasnovan na UWB-u tehnologiji i veoma je otporan na presretanje, kloniranje ili ometanje. Očekuje se da će se ova nova digitalna funkcija pojaviti u Koreji do kraja ove godine.

Google je takođe u maju objavio da planira da počne da nudi sopstveni sistem digitalnih ključeva. Dručačiji od onoga što je Samsung razvio na svojim modelima za sada.

Apple je takođe sarađivao sa BMV-om na digitalnom ključu automobila za vozila luksuznih proizvođača automobila. Izlaskom iOS 15 ovog meseca, Apple je rekao da proširuje podršku za upotrebu digitalnih ključeva za automobile, kao i ključeva za kuće i hotele, putem svoje aplikacije Wallet app.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,