Top50 2023

Direct Link: Level One za kuću i kancelariju

Od proizvođača Level One stižu pristupačni i jednostavni mrežni uređaji za opremanje modernog digitalnog doma — Mladen Mijatović

Šta vam je sve potrebno za opremanje modernog digitalnog doma? Tu su računari, medija plejeri, kućna (multi)medijateka sa sve digitalnim "porodičnim blagom" u vidu fotografija i filmskih zapisa, konzole za igru u centru za zabavu… A manje-više sve ovo danas zahteva međusobnu mrežnu konektivnost i stalnu vezu sa Internetom.

LevelOne-Direct-Link Dakle, za dobar temelj digitalnog doma, treba vam dobra računarska mreža (kojom se, naravno, ne povezuju samo računari, pošto danas čak i frižideri imaju mrežni interfejs, pa ako ste spremni da frižider zbog toga tretirate kao računar…) Osim ako niste pristalica l’art pour l’art pristupa i techno-geek koji do besvesti čačka opremu dok ne podesi i poslednju opciju koja mu nikada u životu neće biti potrebna, verovatno očekujete da pored funkcionalnosti, vaša kućna mreža bude jednostavna za instalaciju, pouzdana i pristupačna. Većinu onoga što vam je potrebno naći ćete u ponudi firme Level One. Da krenemo redom…

Internet, razume se

Za početak Internet; danas gotovo svaki uređaj koji se integriše u okruženje kućne računarske mreže zahteva vezu sa Internetom. Nekada su razlozi za to očigledni, kao u slučaju Smart Phone telefona ili raznih medija plejera, dok neki drugi gedžeti naoko nemaju potrebu za vezu sa svetskom Mrežom, ali nije zgoreg registrovati ih on-line, prema uputstvima proizvođača, jer se time obično dobija neka vrsta tehničke podrške, besplatno ažuriranje softvera…

Najpopularniju broadband vezu sa Internetom u našim krajevima predstavljaju razne vrste DSL pristupa preko telefonske parice, što se u SOHO okruženju uglavnom svodi na ADSL. Korisnicima se, po pravilu, izdaju modemi promenljivog kvaliteta pa tako, u zavisnosti od konkretnog provajdera i modela modema koji je tog trenutka na raspolaganju, korisnik može da završi i sa odličnim multifunkcionalnim ruterom i sa prevaziđenim i skoro neupotrebljivim USB adapterom. Najjednostavnije rešenje za ovu vrstu "loše sreće" je da sami kupite modem željenih karakteristika. Nije to danas više ni toliko skupo – recimo, Level One WBR-3600 će vam za malo novca pružiti skoro sve što vam je potrebno u kućnom ili kancelarijskom okruženju. Modem sa integrisanim 4-portnim svičem, ruterom i bežičnim acess point-om je spakovan u moderno dizajnirano kućište koje će se dobro uklopiti u digitalni dom i pri tom će zauzeti vrlo malo prostora – ovo je jedan od najmanjih ADSL rutera koji smo imali prilike da vidimo.

WBR-3600   

WBR-3600
  bežični ADSL modem/ruter
Interfejsi: 1×POTS, 4×LAN, 802.11b/g
Protokol: ADSL2+
Podržano: DMZ, URL filter, Dynamic DNS, Port trigger, Port forward, WPS
MP cena: 56 evra

Uređaj se dosta jednostavno konfiguriše, ali pri instalaciji treba imati na umu da modem zavisi i od drugog kraja veze, tako da će vam biti potrebni barem neki osnovni podaci od vašeg Internet provajdera da biste uspostavili vezu. Kroz Web interfejs računara povezanog na Ethernet port modema možete pokrenuti Wizard gde treba uneti podatke o vezi. Ovo je obično PPPoE sesija koja se terminiše ili na modemu ili na računaru (ako je modem u bridge režimu), podržan je savremeni ADSL2+ protokol, a trebaće vam i podatak o virtuelnom kolu (VC), korisničko ime i lozinka sa kojima se modem prijavljuje na sistem. Nešto više truda će biti potrebno ako ste korisnik triple-play usluga i baš žarko želite da konfigurišete WBR-3600 za IPTV ili VoIP.

Modem je podjednako dobro prilagođen i kućnim i SOHO korisnicima, pa će se tako prvima dopasti WPS, kojim se lako formira obezbeđena bežična veza, dok će drugi ceniti podršku za VPN konekcije i dinamički DNS, koji je posebno koristan manjim firmama koje nisu uvek spremne da dodatno plate za statičku IP adresu. Ruter ima samo "običan" 802.11 b/g bežični interfejs, pa ako nameravate da strimujete multimedijalne sadržaje i brinete se kako će to raditi bez MIMO i podrške za 802.11n, predlažemo da razmotrite radikalno drugačiji pristup i uopšte ne dozvolite da krhki multimedijalni strimovi putuju kroz nestabilni etar.

Ništa bez žice!

Koliko god sofisticirane bile moderne bežične mreže, uvek je bolje ako imate fiksnu vezu. Naravno, ako je korišćenje takve veze praktično, pošto niko ne voli da razvlači kablove i buši zidove i podove. Srećom, svaka kuća, stan ili kancelarija već imaju vrlo razgranatu ožičenu infrastrukturu zvanu kućna niskonaponska mreža, a HomePlug PLI-2030 obezbeđuje čvrstu i brzu Ethernet vezu upravo preko nje. Odavno postoji ideja o Internet provajdingu preko strujne mreže, pa iako stvar u tehničkom smislu nije nimalo naivna, tehnologija je, barem na kućnom nivou, odavno sazrela i na njoj su zasnovani tzv. powerlines adapteri koji su sve kvalitetniji i pristupačniji.

PLI-2030 postiže brzine do 200 Mbit/s, što je duplo bolje od još uvek široko rasprostranjenih Fast Ethernet svičeva. Kroz ovakvu vezu, uz ugrađeni QoS koji daje prioritet audio i video sadržajima, bez problema se mogu strimovati multimedijalni materijali, pa čak i televizija visoke definicije. Stvar radi na principu transparentnog L2 bridža, što znači da dva ovakva adaptera, uključena u dve različite utičnice u zgradi, funkcionišu kao da ste između njih razapeli Ethernet kabl. Dakle, ako je ADSL modem u jednoj sobi u prizemlju, a Media Player ili SetTop Box sa HD televizorom u drugoj sobi na spratu – nema nikakvih problema, samo premostite rastojanje parom HomePlug adaptera. Ako treba umrežiti više uređaja u različitim prosotorijama, u svaku se doda po jedan adapter.

Picture 041  

HomePlug PLI-2030
  ethernet powerline adapter
Interfejsi: 1×eternet LAN, 1ךuko
Brzina: Do 200 Mbit/s
Bezbednost: 128-bitna AES enkripcija
MP cena: 113 evra

Nema šanse da komšija "prisluškuje" vašu vezu. Pre svega, električno brojilo ima veliku induktivnost i deluje kao ogromna impedansa koja ne propušta visokofrekventne signale van stana ili kuće, a pored toga, veza se štiti enkripcijom. Dva uređaja se mogu jednostavno upariti pritiskom na taster Security, dok se veći broj njih uparuje kroz malu softversku aplikaciju. Računar sa softverom se poveže na jedan od adaptera čime se izlistaju svi adapteri u mreži, zatim se odaberu željeni, unesu njihove jedinstvene lozinke za autorizaciju (ispisane su na svakom uređaju) i dodeli mrežni ključ za ovako formiranu mrežu. Nakon toga u mrežu se mogu povezati bilo koji uređaji, uključujući i svičeve preko kojih se može vezati i više mrežnih uređaja.

Sigurno mesto za podatke

U mrežnom okruženju digitalnog doma poželjno je imati jedno centralno mesto na kome će stajati kabasti sadržaj poput filmova, muzike i porodičnih fotografija. U kancelariji je ovo još izraženije, jer zaposleni treba da imaju mogućnost za razmenu dokumentacije i pristup zajedničkim sadržajima, pri čemu je potrebno definisati ko šta sme da vidi i menja. Rešenje je mrežni storage server, tj. NAS (Network Attached Storage) na kome stoje zajednički materijali uz jasno definisana prava svakog korisnika.

Level One GNS-2000 spada u pristupačnije NAS uređaje, vrlo se jednostavno koristi, a pruža visok nivo pouzdanosti, posebno ako ga opremite redundantnim hard diskovima. Unutar kućišta se nalaze ležišta za dva SATA diska – možete da instalirate i samo jedan, a ako se opredelite za oba, oni se mogu definisati kao JBOD, RAID-0 ili RAID-1, čime se bira između većeg kapaciteta, veće brzine pristupa i visoke pouzdanosti. Sa zadnje strane su još i dva USB interfejsa koji se mogu koristiti za dodatne eksterne diskove (interesantno je da oba imaju poseban Eject taster), a kako ovaj NAS poseduje i integrisani print server, možete povezati i štampač.

Uređaj se najlakše konfiguriše kroz Wizard koji se dobija na CD-u, nakon čega svi korisnici mogu da mu pristupe i kroz Web interfejs, uz ograničene privilegije. Administrator definiše svakog od korisnika NAS uređaja, njegova prava pristupa, kao i kvote prostora na disku. U Windows okruženju, sadržaju se najlakše pristupa kao mrežnom disku (opcija Map Network Drive), ali je moguć i pristup kroz Web interfejs koji je nezavisan od softverske platforme. Naravno, podržan je automatski backup na NAS kao i sa njega na neku drugu lokaciju na mreži.

GNS-2000

GNS-2000
  network attached storage
Interfejsi: 1×Gigabit Ethernet, 2×SATA, 2×USB
Konfiguracije diskova: JBOD, RAID-0, RAID-1
Integrisani serveri: Print server, iTunes, Media server (foto, audio, video), A/V striming server
MP cena: 171 evro

GNS-2000 ima i integrisane servere za razne popularne multimedijalne servise, kao što su iTunes, Media server ili MP3 striming server, kao i svojevrstan foto-album kojem se pristupa kroz Web interfejs, a zanimljivim za kancelarijsku primenu čine ga opcije poput automatske dijagnostike, koja elektronskom poštom obaveštava administratora kada nastupi neki problem, te mogućnost udaljenog pristupa podacima i sekciji za administriranje.

Direct Link, PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,