ERP 2024

DirecTV satelit bi mogao da eksplodira zbog problema sa baterijom

DirecTV je u obavezi da u narednih mesec dana ukloni svoj satelit iz geostacionarne orbite, a kako ne bi uništio i druge satelite ukoliko eksplodira zbog problema sa baterijom.

PCPress.rs Image

Satelit Spaceway-1 je probleme počeo da pokazuje još u decembru 2019, a anomalije do kojih je došlo u okviru baterija izazvale su termalna oštećenja. Baterije su nakon toga isključene, pa satelit funkcioniše samo uz pomoć energije koju dobija preko solarnih ploča. Sredinom februara bi trebalo da se nađe u Zemljinoj senci, tako da će baterije u tom periodu biti jedini izvor energije, pa upravo zbog toga satelit mora da se popne 300 kilometara iznad geostacionarne orbite do 25. februara, te stigne na mesto gde „sateliti odlaze da okončaju svoj radni vek“.

PCPress.rs Image

Problem je u tome što Safeway-1 ima goriva za još bar pet godina rada, pa bi eksplozija bila prilično jaka, i sigurno bi uticala na komunikacione satelite koji se nalaze u geostacionarnoj orbiti. DirecTV je u vlasništvu kompanije AT&T, a korisnici neće bit pogođeni pomeranjem satelita, budući da je Spaceway-1 bio samo podrška glavnom satelitu.

Pročitajte i:  AT&T resetovao milione lozinki svojih korisnika

Izvor: Engadget

Facebook komentari: