Do 2016. godine 97 odsto pametnih telefona će imati ekrane osetljive na dodir

PCPress.rs ImagePrema istraživanju preduzeća ABI, loša vest za sve koji ne vole ekrane osetljive na dodir: 97 odsto pametnih telefona, bez obzira kakve forme oni bili, će imati ekran osetljiv na dodir do 2016. godine.

Kako tvrdi ABI, ekrani osetljivi na dodir dolaze zajedno sa telefonima koji su spremni za brzi prenos podataka u okvirima 3G ili buduće telekomunikacione mreže četvrte generacije. Pre pojave iPhone telefona, 2006. godine, pametni telefoni sa ekranom osetljivim na dodir su činili samo 7 odsto tržišta. Do 2010, 75 odsto pametnih telefona imaju ekran osetljiv na dodir.

Današnji ekrani u telefonima se mnogo razlikuju u odnosu na početne modele. Zahvaljujući velikom uspehu iPhone telefona, rezistivni ekrani su otišli u istoriju – danas retko koji telefon traži olovku za unos podataka. Umesto njih su stigli kapacitivni ekrani koji imaju bolju reakciju na dodir prsta i uopšte ne traže olovku. Pored iPhonea, većina Android i Windows Phone 7 telefona, pa čak i BlackBerry i Symbian telefoni koriste kapacitivne ekrane. ABI navodi da predstoje jeftini telefoni sa kapacitivnim ekranima osetljivim na dodir i da će oni pokrenuti novu revoluciju.

Pročitajte i:  iPhone skoro 20 godina kasnije 

Već danas, pored BlackBerry modela, teško je naći pametan telefon koji nema ekran osetljiv na dodir.

Izvor: MobileBurn

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,